Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježba SAD-a i Južne Koreje

Sjeverna Koreja ponovno prijeti totalnim ratom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjongjang je u utorak zaprijetio 'totalnim ratom' na Korejskom poluotoku dogodi li se i najmanji izgred tijekom već tradicionalne zajedničke vojne vježbe koju svake godine održavaju Sjedinjene Države i Južna Koreja.

'Korejski poluotok je zahvatila najgora kriza u njegovoj povijesti. I najmanji izgred može biti povod za totalni rat', objavila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenoseći komentar objavljen u glasilu komunističke stranke Rodong Sinmun.

Ova američko-južnokorejska vježba pod nazivom 'Čuvar slobode' ('Freeedom Guardian') počela je u utorak ujutro, rekao je glasnogovornik zapovjedništva savezničkih snaga SAD-a - Južne Koreje (CFC).

U vježbi sudjeluju sve glavne postrojbe CFC-a, što znači oko 530.000 južnokorejskih i 3.000 američkih vojnika iz vojnih baza u SAD-u ili na pacifičkom području.

Zadaća je ovih manevara, koji će potrajati desetak dana, 'pripremiti se i spriječiti svaku vrstu prijetnje izvana, sada i ubuduće' uperene protiv Južne Koreje i cijele regije, rekao je američki general James D. Thurman, zapovjednik CFC-a.

Vježba se održava svake godine, a dvije savezničke zemlje je ocjenjuju kao uobičajenu i obrambenu, ali je Pjongjang redovito osuđuje, smatrajući da služi za pripremu invazije na sjever poluotoka.

Kako piše Rodong Sinmun, koji zastupa stajališta komunističkog režima u Pjongjangu, ovogodišnji manevri žele pojačati sposobnost napada na nuklearna postrojenja i na postrojenja za proizvodnju raketa na sjevernokorejskom teritoriju.

List optužuje Washington da nakon Afganistana i Iraka želi prenijeti rat na Korejski poluotok kako bi se 'izvukao iz sve teže gospodarske krize'.

Glasnogovornik američko-južnokorejskih snaga rekao je da će se vojnici tijekom ovih manevara uvježbavati za 'razne zadaće, među kojima za lociranje i uklanjanje kemijskih, bioloških, nuklearnih i radijacijskih prijetnja'.

Pjongjang je početkom kolovoza zatražio od Seula i Washingtona da odustanu od vježbe ako žele normalizaciju odnosa i nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka. (HINA)

Pročitajte i ovo Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te" Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene