Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova upozorenja

S. Koreja prijeti 'dosad neviđenim nuklearnim udarima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imaju plutonija za nekoliko desetaka atomskih bomba.

Sjevernokorejska vojska zaprijetila je Južnoj Koreji i SAD-u 'dosad neviđenim nuklearnim napadima' i optužila je dvije zemlje da pokušavaju srušiti njezin komunistički režim, javila je službena novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA. 'Oni koji žele srušiti sustav u Sjevernoj Koreji, igrali oni glavnu ulogu ili pasivnu ulogu, bit će žrtve dosad neviđenih nuklearnih udara nevidljive vojske', rekao je vojni glasnogovornik, a prenosi agencija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna Civilna vježba na nacionalnoj razini VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

To upozorenje, posljednje u nizu, upućeno je nakon objave nepotvrđenog izvješća od 19. ožujka u južnokorejskim novinama Dong-A Ilbo u kojemu se navodi da će se dužnosnici SAD-a, Južne Koreje i Kine sastati u Kini idućeg mjeseca kako bi razmotrili planove za moguću političku pobunu u Pjongjangu.

Većina stanovništva je pothranjena

Diplomati iz Južne Koreje i SAD-a stalno pozivaju Pyongyang da se vrati međunarodnim pregovorima kako bi se okončali nuklearni programi u toj zemlji. Sjeverna Koreja navodno ima dovoljno plutonija za nekoliko desetaka atomskih bomba. Južnokorejski mediji javljaju da je Seul, u suradnji sa SAD-om, napravio nacrt plana vojnih operacija ako će se morati nositi s hitnim slučajevima u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja optužuje SAD da namjerava srušiti njihov režim, no Washington to konstantno negira. Kina, Japan, Rusia, Južna Koreja i SAD su pokušavali uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, no ona je od pregovora odustala prošle godine. General Walter Sharp, glavni zapovjednik američke vojske u Sjevernoj Koreji, upozorava na 'slabo gospodarstvo te zemlje, pothranjenost u vojci i među običnim stanovništvom, ali i njihovo nuklearno naoružanje'. 'Nagla promjena vlasti u toj zemlji mogla bi dovesti do destabilizacije, ali i velike nepredvidljivosti njihovih budućih akcija', kaže Sharp. (Hina/ AP)

Vjerujete li da Sjeverna Koreja zaista posjeduje nuklearno oružje?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene