Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez učinka

Sankcije UN-a ne djeluju na Sjevernu Koreju: "Ovo će samo ubrzati naš tempo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja upozorila je kako će pojačane sankcije i pritisak samo ubrzati njihov nuklearni program.

U jasnoj i oštroj izjavi, Pyongyang je prozvao novu skupinu sankcija UN-a "najgorijim, neetičnim i nečovječnim činom neprijateljstva".

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

U međuvremenu, predsjednici SAD-a i Kine su se obvezali na "maksimiziranje pritiska" na Sjevernu Koreju kroz snažnu provedbu rezolucija UN-a.

Posljednji projektil preko Japana Sjeverna Koreja je lansirala u petak, a projektil je preletio 3.700 kilometara što je potvrdilo da njihove nove rakete mogu doseći teritorij Guama i američke tihooceanske baze.

Upravo je ta zadnja raketa, uz nedavno šesto nuklearno testiranje potaklo najnoviji „stroži“ val sankcija, a i Vijeće sigurnosti UN-a je tada jednoglasno osudilo posljednje akcije Sjeverne Koreje kao „vrlo provokativne“.

Što je Sjeverna Koreja rekla na nove sankcije?

Izjava ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, koju prenosi državna tiskovna agencija KCNA, nije dvosmislena i jasno poručuje da Kim Jong-un ne misli stati.

"Pojačani napori SAD-a i njezinih vazalnih snaga da nametnu sankcije i pojačaju pritiske na DNRK [Demokratsku narodnu republiku Koreju] samo će ubrzati naš tempo prema konačnom završetku nuklearnog naoružanja države. "

U izjavi također navode kako je cilj novih sankcija UN-a, koje su odobrene 11. rujna, "fizički istrijebiti" narod, sustav i vlast zemlje.

Sankcije su jedan od pokušaja da se Sjevernoj Koreji iscrpe zalihe goriva i prihoda za programe oružja te da im se ograniči uvoz nafte i zabrani izvoz tekstila, prenosi BBC.

No neki se kritičari pitaju o učinkovitosti sankcija jer Sjeverna Koreja još uvijek može trgovati na međunarodnoj razini.Trgovina s Kinom, njezinim glavnim saveznikom, djelomično je bila odgovorna za gospodarski rast od 3,9 posto prošle godine, izvijestila je tiskovna agencija Bloomberg.

Kako svijet odgovara na to?

Očekuje se da će pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje biti glavna tema obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa na Generalnoj skupštini UN-a u utorak i njegovim budućim susretima s čelnicima Južne Koreje i Japana.

Trump je prethodno upozorio da su "sve opcije" na stolu i da će Sjeverna Koreja biti suočena s "vatrom i bijesom" ako nastavi prijetiti SAD-u.

U telefonskom pozivu u ponedjeljak, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su da će "maksimizirati pritisak na Sjevernu Koreju kroz snažnu provedbu" rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, izjavili su iz Bijele kuće.

Washington je u više navrata pozvao Peking da poduzme izravnije akcije zauzdavanja Pjongjanga, dok Kina navodi da bi se SAD trebale suzdržati od upućivanja novih prijetnji.

Rusija je također kritizirala ono što opisuje kao "agresivnu retoriku" iz SAD-a. I Kina i Rusija pristale su na nove sankcije UN-a tek nakon što ih je Washington smekšao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene