Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmice Japanaca

U jednom trenutku bio je s djevojkom na plaži, u drugom probudio se u - Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi su nestajali, a vladi su trebale godine da uopće prizna postojanje problema.

Večer 13. srpnja 1978. godine, Kaoru Hasuike i njegova djevojka Yukiko Okudo proveli su na plaži svog rodnog grada Kashiwzakija, sjeverno od Tokija, uživajući u prizorima ljetnog festivala vatrometa. Večer im je naprasno prekinuta kad im se približila skupina muškaraca i tražila Kaorua upaljač. Iskoristili su priliku te su četvorica muškaraca skočila na mladi par, svezali su ih i stavili im povez na oči nakon čega su ih ukrcali u čamac i drogirali ne bi li izgubili svijest.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Traže idealan par Mladim Japancima sve je teže pronaći ljubav, pa to za njih rade njihovi roditelji: Na sastanke nose profesionalne fotografije i upitnike

Kaoro se probudio iduće večeri u Sjevernoj Koreji, njegove djevojke nije bilo u blizini, a otmičari su mu rekli kako su je ostavili. Inače, Kaoro je bio visoko inteligentan, jedan od najboljih studenata prava na elitnom Chuo sveučilištu te je otvorio verbalnu tiradu na svoje otmičar. Odgovor koji je dobio od njih sledio mu je krv u žilama. 'Ako želiš umrijeti, ovo je dobar način da se to dogodi', rekli su mu otmičari.

Objasnili su mu kako je otet ne bi li pomogao ujediniti Korejski poluotok, budući da je njegova zemlja 'dovoljno dugo iskorištavala Koreje'. Nije mu ništa bilo konkretno objašnjeno, no shvatio je da će učiti korejske špijune da se 'prodaju' kao Japanci, a možda čak i da sam ode obavještajne redove.

Dvije godine kasnije, nakon intenzivne 'edukacije' o sjevernokorejskom sustavu, jeziku i kulturi, rečeno mu je kako njegova djevojke one večeri nije bila ostavljena u Japanu nego je i ona na poluototoku. Kako su ih razdvojili, tako su ih, i dvije godine kasnije, otmičari i spojili. Vjenčali su se nekoliko dana kasnije.

Živjeli su u katnici u ograđenom dijelu Pjongjanga, večeri su provodili uz televiziju, točnije, uz jedan od dva programa koji je emitirao isključivo vijesti iz Sjeverne Koreje. Ponekad bi otišli i pogledati film koji bi se javno prikazivao, a mahom su to bili Rambo, Petak 13 i Godzilla, ujedno i omiljeni filmovi Kim Jong Ila.

1981. dobili su prvo dijete, a 4 godine kasnije i drugo. Nakon dugogodišnjih pregovora, bilo im je dopušteno, 2002. godine da se privremeno vrate u Japan, ali bez djece - kako bi u Pjongjangu bili sigurni da će se vratiti. Ipak, nakon 18 mjeseci novih pregovora, uspjeli su dobiti i svoju djecu.

U periodu '70-ih, '80-ih i '90-ih godina prošlog stoljeća otmice Japanaca i njihovo odvođenje u Sjevernu Koreju bila je nerijetka pojava. Otimali su ih kako bi njihove špijune učili japanski jezik te kako bi destabilizirali unutarnje stanje u Japanu.

Korejci su otete dovodili u stanje bespomoćnosti tijekom kojeg su im ispirali mozak svojom propagandom i učili ih jeziku i komunističkoj ideologiji.

Japanske vlasti dugo su negirale postojanje problema otetih, sve dok 1988. jedna sjevernokorejska teroristica nije progovorila tečni japanski te kada su shvatili da jezik oče od njihovih otetih sugrađana.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene