Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret vojnoj vježbi s J. Korejom

SAD opet "baca ulje na vatru"? "Nitko ne može jamčiti da se ta vježba neće pretvoriti u pravu bitku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja upozorila je Sjedinjene Države da samo "bacaju ulje na vatru" vojnim vježbama koje u ponedjeljak počinju dok napetost između Washingtona i Pjongjanga doseže vrhunac.

Pjongjang je testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u srpnju za koje se čini da mogu doseći dobar dio američkog kontinenta. Reagirajući na to, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je "svim mogućim sredstvima" Sjevernoj Koreji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!"

Na to je Pjongjang odgovorio obećanjem da će ispaliti rakete na američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje ovisi isključivo o ponašanju Washingtona.

Seul i Washington počinju u ponedjeljak zajedničku godišnju vojnu vježbu "Ulchi Freedom Guardian" tijekom koje će se više desetaka tisuća vojnika uvježbavati za zaštitu Južne Koreje protiv sjevernokorejskog napada.

U očima Pjongjanga ta je vježba provokativna proba za invaziju njezina teritorija. Svake godine iznosi prijetnju o vojnoj odmazdi.

"Zajednički manevri su eksplicitan izraz njihova neprijateljstva spram nas, i nitko ne može jamčiti da se ta vježba neće pretvoriti u pravu bitku", piše u nedjelju dnevnik jedine stranke, na vlasti, Rodong Sinmun.

"Zajedničke vježbe Ulchi Freedom Guardian samo će baciti ulje na vatru i pogoršati stanje na poluotoku".

Američki State Department dao je na znanje da će se operacija Ulchi Freedom Guardian (UFG) koja potječe iz 1976. godine i temelji se uglavnom na kompjuterskoj simulaciji održati kao što je predviđeno.

Pentagon je u petak priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije.

"UFG je kompjutorska simulacija obrambene vježbe u svrhu povećanja spremnosti, zaštite regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku", stoji u priopćenju Pentagona. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene