Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Javno obraćanje Kim Jong Una

Sjeverna Koreja se (zasad) predomislila oko napada na Guam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski čelnik odgodio je svoju odluku o ispaljivanju raketa prema otoku Guamu, istaknuvši kako će pratiti daljnje akcije Sjedinjenih Država, prenijeli su u utorak državni mediji te azijske države.

U prvom javnom nastupu u dva tjedna Kim Jong Un je u ponedjeljak obavio nadzor zapovjedništva vojske i proučio plan ispaljivanja četiriju raketa u blizini američkog tihooceanskog teritorija Guama, izvjestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Slika nije dostupna Zaprijetili i Australiji "SAD treba biti pripitomljen vatrom": S. Koreja opet prijeti Guamu, ovaj put salvom raketa

"Ako će Jenkiji i dalje ustrajati u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluotoku i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost Demokratske Narodne Republike Koreje, ona će donijeti važnu odluku koju je već objavila", rekao je sjevernokorejski čelnik, a prenijela agencija.

Planovi Pjongjanga o ispaljivanju raketa blizu Guama prošlog su tjedna pojačali tenzije u regiji, a američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska spremna napasti Sjevernu Koreju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u utorak je rekao da neće biti vojne akcije bez pristanka Seoula te da će njegova vlada svim sredstvima spriječiti rat.

"Odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluotoku može donijeti samo Južna Koreja i nitko drugi ne može je početi bez našeg pristanka", istaknuo je Moon u govoru na komemoraciji obljetnice oslobođenja države od japanske okupacije iz 1945. godine.

Dan oslobođenja, rijedak praznik koji obilježavaju obje Koreje, idućeg će tjedna popratiti zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje koja će zasigurno razljutiti Pjongjang.

Kina, glavna sjevernokorejska saveznica i trgovinski partner, više je puta pozvala Pjongjang da zaustavi svoj program naoružavanja, a Washington i Seoul da otkažu svoje vojne vježbe kako bi smanjili napetosti.

Kineski državni medij Global Times u utorak piše da Seoul treba igrati ulogu tampon zone između SAD-a i Sjeverne Koreje kako bi se izbjegao direktan sukob.

"Ove će (vojne) vježbe jasno još više isprovocirati Pjongjang i očekuje se da će on imati radikalniji odgovor", tvrdi taj medij.

"Ako Južna Koreja stvarno ne želi rat na poluotoku, trebala bi pokušati zaustaviti te vježbe", zaključuje se.

Sjedinjene Države i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. i završio je primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene