Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza pokazala

Sjeverna Koreja lažirala snimku pokusa lansiranja balističke rakete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analize su pokazale da je snimka pokusa lansiranja sjevernokorejske balističke rakete iz podmornice koju je objavio Pjongjang - lažna.

Pjongjang je priopćio da posjeduje tehnologiju balističkih raketa koja mu omogućje lansiranje nuklearnih bojevih glava iz podmornice, iako stručnjaci to osporavaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Ukrajine Sjevernokorejske tvornice steljiva rade punom parom: Rusiji u kontejnerima šalju milijune granata Chun Ki-won s djecom vjerovali su mu Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

Sjevernokorejska državna televizija objavila je u petak snimku posljednjeg pokusa, za koji je rečeno da je proveden u prosincu. Za razliku od prijašnjeg pokusa SLBM u svibnju, on nije objavljen u vrijeme kada je proveden.

Snimka pokusa lansiranja sjevernokorejske balističke rakete iz podmornice (SLBM), koju je Pjongjang objavio dva dana nakon što je priopćio da je proveo četvrti nuklearni test prošli tjedan, lažna je, pokazale su analize kalifornijskog think tanka CNS. Južnokorejska vojska priopćila je u subotu da je Sjeverna Koreja, čini se, modificirala video snimku te da je upotrijebila snimku rakete Scud iz 2014.

Analize CNS-a pokazuju da je snimka lažna. "Oni su koristili različite kuteve kamere kako bi izgledalo da se radi o nekoliko neprekidnih lansiranja, ali kad se snimka podrobnije analizira vidi se da se radi o jednom i istom lansiranju", izjavila je Melissa Hanham, suradnica CNS-a.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un u nedjelju je prvi put branio poduzimanje pokusa s hidogenskom bombom, koji je njegova zemlja, kako tvrdi, izvela tijekom proteklog tjedna navevši da je to izvedeno kako bi se izbjegao nuklearni rat sa Sjedinjenim Državama.

Agencija Reuters prenosi visoki izvor iz Kine koji ima kontakte u Sjevernoj Koreji i navodi da će službeni Pjongjang nastaviti izvoditi nuklearne pokuse sve dok ne dobije mirovni sporazum sa Sjedinjenim Državama, Kinom i Južnom Korejkom s kojom je formalno još u ratu.

"Sjeverna Koreja nastavit će to činiti do kraja sve dok Kina i Sjedinjene Države ne budu spremne potpisati mirovni sporazum", rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Objava četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa naišla je na brojne međunarodne osude, no većina stručnjaka sumnja da je doista riječ o hidrogenskoj bombi, kako je ustvrdio Pjongjang.

Ovaj je nuklearni pokus bio "mjera samoobrane kako bi se na učinkovit način obranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama", kazao je sjevernokorejski čelnik, a prenosi službena novinska agencija KCNA.

''Riječ je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju niti jedna osoba ne može kritizirati", kazao je.

Pjongjang redovito optužuje SAD i njegovog saveznika Južnu Koreju za zveckanje oružjem.

Visoki izvor na koji se poziva Rueters navodi da je "eksplozija uglavnom namijenjena SAD-u. Glavni je cilj uvjeriti SAD da uđu u četverostrane pregovore (Kina, SAD, Sjeverna i Južna Koreja) kako bi se završio rat i postigao trajni mir na Korejskom poluotoku". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene