Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja

Sj. Koreja ispalila balistički projektil preko Japana, sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države potvrdile su da su zabilježile lansiranje jedne sjevernokorejske balističke rakete srednjeg dometa koja je preletjela sjeverni Japan, a potom pala u Pacifik, objavile su agencije.

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkaido u 7:06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2.000 kilometara istočno od tog otoka. Objavili su da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japanski teritorij.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Ilustracija Demonstracija snage Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem

Ovo je drugo lansiranje prema teritoriju Japana u zadnjih mjesec dana i prvo lansiranje nakon njihova šestog nuklearnog testa koje im je nametnulo još oštrije sankcije UN-a, ali očito bez učinka.

Japan je najoštrije osudio najnovije lansiranje. Tokio je dodao da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.

Premijer Shinzo Abe rekao je da Sjeverna Koreja prijeti svjetskom miru i naglasio da se sankcije UN-a Sjevernoj Koreji moraju čvrsto nametnuti.

Japan "nikada neće tolerirati opasne provokativne akcije Sjeverne Koreje koja prijeti svjetskom miru", naglasio je novinarima.

Aktiviraju se susjedi i UN

Južna Koreja netom prije lansiranja balističkog projektila Sjeverne Koreje lansirala je i svoja dva projektila koji mogu doseći područje kraj Pjongjanga, odakle je lansirana sjevernokorejska raketa, sve ne bi li ih upozorila i zastrašila pokazivanjem moći.

Odmah pri obavijesti o lansiranju Južna Koreja sazvala je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja također je objavilo da će održati hitnu sjednicu u petak u 19,00 sati po GMT-u, rekli su diplomati. Sjednica se održava na zahtjev SAD-a i Japana.

Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem "potopiti" Japan i svesti Sjedinjene Države "na pepeo i mrak" zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Japanci su pripremljeni za najgore

Rano ujutro u petak Japance je probudio najmanje očekivan alarm – zvuk sirena i obavijesti upozorenja poznate kao J-Alert koje dolaze od same državne vlasti.

Stanovnici sjevernog Japana, konkretno otoka Hokkaida, obaviješteni su da pronađu zaklon u svakom slučaju. Japanske obrambene snage nisu planirale srušiti projektil pa nije bilo ostataka koji su mogli poslije ugroziti stanovnike.

Ipak, diljem Japana već duže vrijeme teku pripreme za nuklearnu katastrofu. Poučena najgorim iskustvom, državna vlast Japana ne želi riskirati nikakve diplomatske neuspjehe.

Pritisak na svjetske sile ne posustaje

Raketa nije predstavljala opasnost ni za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam, rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik pacifičkog zapovjedništva.

Predsjednik Donald Trump informiran je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Sjedinjene Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja. "Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije", rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson.

Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte, a da je "Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene