Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demonstracija sile

Misterij u Žutom moru: Sjeverna Koreja gradi umjetne otoke s vojnom opremom?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja na Žutom Moru gradi otok na kojem planira postaviti vojnu opremu, tvrde stručnjaci. Na nizu otoka pokraj Sohae postaje za lansiranje satelita, sjeverozapadno od Pjongjanga, sagrađene su zgrade koje imaju s mnogo betonskih površina i vrlo širokim cestama.

Sohae se koristi za lansiranje satelita koji nose rakete, ali i za testiranje motora za balističke projektile.

Pročitajte i ovo Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate" Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

Analitičari smatraju kako bi gradnja na obližnjim otocima, od kojih su neki s kopnom povezani mostovima, Sjevernoj Koreji omogućila lansiranje projektila ili postavljanje protuzrakoplovnog oružja. Neki su otoci možda izgrađeni ni iz čega.

"Baza za lansiranje ofenzivnih balističkih projektila nema mnogo smisla, a i dostupne slike pokazuju kako nedostaju dijelovi infrastrukture koji bi sugerirali da se o takvoj bazi radi", rekli su.

"Izgradnja protuzrakoplovne baze ima više smisla, ali još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi mogli poduprijeti postojanje potrebne infrastrukture."

"Treća opcija, da su neke od građevina silosi za projektile, ima više logističkog i strategijskog smisla, a i površinska infrastruktura se podudara s tom tezom", zaključili su analitičari.

Izvršni direktor Strateškog Sentinela, organizacije koja pruža usluge analize geopolitike, Ryan Barenklau rekao je kako "Oni (Sjeverna Koreja) imaju opservacijska područja u kojima netko poput Kim Jong-una može promatrati lansiranje projektila."

"Svaka nova VIP zgrada govori nam gdje će doći do testiranja projektila jer Kim Jong-un voli gledati vojna testiranja."

Nastavak tenzija s SAD-om

Istovremeno, državni tajnik SAD-a Rex Tillerson objavio je da je Amerika pripremila nove sankcije koje je namijenila Sjevernoj Koreji.

Rekao je kako će SAD djelovati protiv država koje neće poštovati postojeća pravila UN-a o poslovanju s Pjongjangom, stoji u reportaži Independanta.

Administracija Donalda Trumpa poticala je Kinu, jedinu veću saveznicu Sjeverne Koreje, da učini više kako bi obuzdala nuklearne i balističke programa svoje susjede, te upozorila kako je "era strategijskog strpljenja" gotova.

Kina je pozvala sve stranke uključene u pat poziciju da ostanu mirne i "prestanu iritirati jedni druge". Ti komentari uslijedili su nakon što su i Sjeverna i Južna Koreja, kao i SAD, doprinijeli podizanju tenzija.

Trump je rekao da je voljan sastati se s Kim Jong-unom, a Tillerson je natuknuo da Washington teži diplomatskom rješenju sjevernokorejskog problema.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene