Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak napetosti

'Sjeverna Koreja čini sve da nas razjedini'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je svoju zemlju na nacionalno jedinstvo i solidarnost zbog vojne prijetnje ratoborne Sjeverne Koreje.

Retoriku je Lee zaoštrio pošto su ga kritizirali da je premlako odgovorio na sjevernokorejske napade 23. studenoga u kojima je ispaljeno 170 projektila na južnokorejski otok Yeonpyeong i usmrćeno četiri osobe, a taj najoštriji sukob nakon rata između dviju Koreja 1950.-1953. potaknuo je nagađanja da je polutokok na samu rubu rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena stanja Južna Koreja rasporedila rakete uz granicu sa Sjevernom Korejom Slika nije dostupna Na otoku koji je bio granatiran Južna Koreja održala manevre uz granicu sa Sjeverom

Sjevernokorejski susjed 'čini sve kako bi nas razjedinio', rekao je Lee u radijskoj poruci narodu i ocijenio da je podijeljeno javno mnijenje nakon sjevernkorejskog napada na južnokorejsku korvetu Cheonan u ožujku, kad se utopilo 36 mornara, ohrabrio Sjevernu Koreju da nastavi provocirati i bombardirati Yeonpyeong.

>> Južna Koreja najavila nove vojne vježbe idućih dana

'Provokacija zahtjeva odgovor'

No 'sada smo svjesni da ta vrsta provokacija zahtijeva snažan odgovor. To je jedini način da spriječimo rat i osiguramo mir', rekao je Lee i poručio: 'Ako pokažemo Sjevernokorejcima da smo čvrsto ujedinjeni, neće se usuditi izazivati nas', piše agencija AFP.

Učestalost provokacija i ratobornost Sjeverne Koreje dovela je Leeja pred zid te mu nema druge nego pripremiti oštar odgovor kako bi izbjegao širi sukob, prenosi Reuters, pozivajući se na analitička mišljenja. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene