Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ulog za pogađanje'

Sjeverna Koreja će u lipnju suditi američkim novinarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je priopćila kako će 4. lipnja izvesti pred sud dvije američke novinarke koje je uhitila u ožujku jačajući time napetosti s Washingtonom nakon što je ispalila raketu i zaprijetila da će izvesti nuklearnu probu.

Euna Lee i Laura Ling, koje su radile za televiziju Current TV iz San Francisca, uhićene su 17. ožujka na kinesko-sjevernokorejskoj granici dok su izvještavale o sjevernokorejskim izbjeglicama u Kini i optužene su za ilegalni ulazak u Sjevernu Koreju i neodređene ‘neprijateljske’ namjere. Pyongyangova službena novinska agencija KCNA u priopćenju od jedne rečenice rekla je kako je središnji sud Sjeverne Koreje odlučio suditi dvama američkim novinarkama prema optužnici ne navodeći druge pojedinosti.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Analitičari smatraju kako Sjever na dvije novinarke gleda kao na ulog za pogađanje kako bi pokušao izvući ustupke od američke vlade koja vrši pritisak na Pyongyang da se vrati na pregovore o nuklearnom razoružanju. Sjeverna Koreja se je povukla iz šesterostranih pregovora s pet regionalnih sila usmjerenih na okončanje njezinih nuklearnih ambicija i rekla kako je beskorisno razgovarati s vladom američkog predsjednika Baracka Obame koju optužuje za nastavak neprijateljske politike s namjerom rušenja sjevernokorejskih čelnika.

>> Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim pokusom

Sjeverna Koreja, koja je izvela svoj prvi i jedini nuklearni pokus u listopadu 2006. uznemirila je regiju 5. travnja lansiranjem rakete koja je izazvala osude kao prikrivena proba projektila dovevši do jačanja sankcija Ujedinjenih naroda. Razljućeni Pyongyang odgovorio je povlačenjem iz nuklearnih pregovora rekavši kako će ponovno pokrenuti svoj pogon koji proizvodi plutonij kojim se mogu puniti bombe i zaprijetivši kako će izvesti novu nuklearnu probu ukoliko se Vijeće sigurnosti UN-a ne ispriča.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene