455188
455188
455188
455188
455188

Sjeverna Irska: Sud odbacio osporavanje Brexita

  • , 28.10.2016., 13:54
  • Autor:
  • komentara

Sjevernoirski Visoki sud zaključio je u petak da zakon Sjeverne Irske ne ograničava britansku premijerku da pokrene izlazak iz Europske unije te da za to nije potreban pristanak regionalnog parlamenta.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Međutim, sud je priopćio da će to prepustiti na odlučivanje engleskim sudovima u sklopu šireg pitanja o tome imaju li premijerka Theresa May i njezini ministri ovlasti za pokretanje Članka 50 Lisabonskog ugovora bez eksplicitne potpore britanskog parlamenta.

Jedan od podnositelja tužbe, aktivist za ljudska prava Raymond McCord, najavio je da će se žaliti na presudu Vrhovnom sudu.

Ovaj slučaj prva je presuda u pravnim slučajevima vezanim uz Brexit koji pažljivo prate političari i tržišta.

Sudac Paul Maguire rekao je da "nije održivo" da Sjeverna Irska, gdje je 56 posto birača podržalo ostanak u Europskoj uniji, poništi volju 52 posto birača cijelog Ujedinjenog Kraljevstva koji su glasovali za izlazak.

On je kazao da u zakonu Sjeverne Irske ne postoji ništa što bi spriječilo premijerku da zaobiđe parlament i izravno pokrene Članak 50. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se