Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne obaziru se na nikoga

Sj. Koreja slavi osnivanje vojske prije novog nuklearnog pokusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sj. Koreja, u sukobu s međunarodnom zajednicom zbog njezina nuklearnog programa u okviru kojega ta komunistička zemlja priprema novi balistički pokus, obilježila je u srijedu 80. obljetnicu osnivanja svoje vojske.

Mladi sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un, vrhovni zapovjednik Narodne vojske Koreje, prisustvovao je u Pjongjangu svečanoj sjednici održanoj tim povodom, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA, ne navodeći druge detalje.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

>> Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim pokusom

Osnovana tijekom Drugog svjetskog rata za borbu protiv japanskih snaga koje su zauzimale korejski poluotok između 1910. i 1945., sjevernokorejska vojska s 1,2 milijuna pripadnika četvrta je vojska na svijetu ali je njezino naoružanje većinom zastarjele ruske proizvodnje.

Stručnjaci vjeruju da će Sj. Koreja uskoro pristupiti novom nuklearnom pokusu, trećem nakon onih 2006. i 2009. godine. Smatra se da posjeduju nuklearno oružje ali ne i tehnologiju za njegovo postavljanje na rakete dugog dometa.

Posljednji pokus, izvršen 13. travnja, kojim je režim Pjongjanga po vlastitim tvrdnjama pokušavao lansirati raketu s meteorološkim satelitom u orbitu, nije uspio. SAD i saveznici osudili su taj pokus kao prikriven pokušaj lansiranja balističke rakete čime se krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene