Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuli 'vojni crveni telefon'

Sj. Koreja: 'Prekidamo i posljednju komunikaciju, rat može početi svakog trenutka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja najavila je da će prekinuti i jedinu preostalu, vojnu komunikaciju s Južnom Korejom, podigavši tako napetost na još višu razinu.

'U okolnostima u kojima rat može početi svakog trenutka, nema nikakve potrebe za postojanjem takve komunikacije', poručili su dužnosnici Sjeverne Koreje južnom susjedu putem telefona, javila je sjevernokorejska vladina agencija KCNA, kako prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Prekinute sve komunikacije

'Odsad su sve vojne komunikacije na relaciji sjever-jug prekinute', objavila je KCNA, pozivajući se na izjavu visokoga vojnog dužnosnika. Linija 'vojnog crvenog telefona' će biti u prekidu 'toliko dugo dok budu trajale neprijateljske aktivnosti Južne Koreje'.

Polovicom ožujka Sjeverna Koreja prekinula je 'crvenu liniju' između Pyongyanga i Seula. Linija je uspostavljena 1971. Sjeverna Koreja od tada ju je prekinula u pet navrata, posljednji put 2010.

Vojska Sjeverne Koreje u stanju borbene pripravnosti

Nakon što se povukla iz svih sporazuma o primirju i nenapadanju, Sjeverna je Koreja jučer otišla i korak dalje. Objavila je da je njezina vojska stavljena u stanje pripravnosti, spremna za napad na Ameriku.

Sjeverna Koreja stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražila od posebnih 'strateških' postrojba da se pripreme za moguće udare na američki pacifički otok Guam, koji se nalazi u relativnoj blizini Japana, na Havaje te na samo američko kopno, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

>> Sj. Koreja u stanju borbene pripravnosti, spremna napasti Ameriku

'Zapovjedništvo korejske narodne vojske izjavljuje da sve topničke postrojbe, među kojima i strateške raketne postrojbe i postrojbe dalekometnog topništva stavlja u stanje 'borbene pripravnosti'', piše KCNA, a prenosi AFP.

Prijetnje iz Pjongjanga učestale su nakon uvođenja novih sankcija zbog nedavnog testiranja nuklearnog oružja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene