Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Žuto more

Sj. Koreja opet gađa topništvom prema jugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je u srijedu i drugi put gađala topništvom područje uz granicu na Žutom moru s južnim susjedom, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Prvi put je sjevernokorejsko topništvo otvorilo paljbu u 13.00 sati po mjesnom vremenu (6.00 sati po srednjoeuropskom), a drugi put u 19.46 sati (12.46) prema sjevernoj crti razgraničenja, spornoj pomorskoj granici između dviju Koreja, rekao je glasnogovornik ministarstva. Južna Koreja je svaki put uzvratila pucnjima upozorenja, rekao je, ne isključivši mogućnost da je sjevernokorejska rafalna paljba otvorena tijekom vojne vježbe.

'Nakon toga nije bilo nove paljbe, ali pozorno pratimo stanje', rekao je ne navodeći točan broj ispaljenih granata. Po riječima stanovnika, na kojeg se poziva južnokorejska agencija Jonhap, sjevernokorejsko topništvo je svaki put ispalilo po tri granate.

U prvom incidentu, jedna od sjevernokorejskih granata pala je blizu južnokorejskog otoka Jeonpjoanga, koji je Pjongjang bombardirao koncem studenoga 2010., pri čemu su poginula četiri Južnokorejca, što je potaknulo međunarodnu krizu.

Ovi incidenti, koji se događaju u času kada je napetost između dviju susjednih zemalja malo popustila koncem srpnja, svjedoče o krajnjoj nervozi dviju Koreja, s obje strane te pomorske granice.

Odnosi između dvaju starih neprijatelja donekle su se popravili nakon nesvakidašnjeg susreta čelnika dviju zemalja na Baliju, u Indoneziji, u okviru regionalne konferencije o sigurnosti. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene