Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sj. Koreja obvezala se da će do kraja listopada demontirati nuklearne pogone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja u subotu se, u sklopu šesterostranih pregovora koji se održavaju u Pekingu, obvezala da će dovršiti korake koje je poduzela kako bi se do kraja listopada u toj zemlji zatvorili nuklearni pogoni, prenijele su agencije.

Zauzvrat bi stanovništvo Sjeverne Koreje dobilo humanitarnu pomoć te bi se poboljšali diplomatski odnosi. Međunarodni izaslanici još se nisu uspjeli usuglasiti na koji bi se način provjerilo je li Sjeverna Koreja ispunila zadana obećanja, no osnovali su radnu skupinu koja će razraditi detaljan protokol kojim će biti precizirano tko će od kontrolora i kada posjetiti spomenute pogone. Osobe zadužene za kontrolu na taj bi se način trebale uvjeriti da su neki nuklearni pogoni već demontirani, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vidio ga američki znanstvenik Sjeverna Koreja u tajnosti izgradila veliki pogon za obogaćivanje uranija Slika nije dostupna 'Svet rat odmazde' Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim ratom

"Protokol je vrlo zamršen, jer nije dovoljno utvrditi da ovlaštene osobe imaju pravo posjetiti određeno postrojenje, nego treba precizno odrediti koja se mjesta i kada mogu provjeravati", rekao je novinarima američki izaslanik Christopher Hill.

Siromašnoj bi se Sjevernoj Koreji u trenutku kada dopusti demontiranje spornih nuklearnih pogona, trebalo dostaviti oko milijun tona teškog loživog ulja, u skladu s ranijim dogovorom s Južnom Korejom, SAD-om, Japanom, Rusijom i Kinom, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon trodnevnih pregovora u Pekingu.

Sjeverna Koreja "radit će na demontiranju nuklearnih pogona u Yongbyonu do kraja 2008.", stoji u istom priopćenju koje je pročitao šef kineskog izaslanstva Wu Dawei. Šesterostrani pregovori o slučaju Sjeverne Koreje ponovno su nastavljeni u četvrtak nakon devetomjesečne stanke, prenio je France presse.

Sve zemlje sudionice sastanka složile su se oko mehanizma inspekcija pogona koje će obavljati stručnjaci iz njihovih šest zemalja, oko načina analize dokumenata te sastanaka i razgovora s tehničkim osobljem, izjavio je Wu. Ako bude potrebno, moći će se konzultirati i stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene