Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slušat će narod?

Asad: Još nisam odlučio hoću li se ponovno kandidirati za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako osjeti da sirijski narod želi da im i u idućem razdoblju bude predsjednik, tada će se ponovno kandidirati na izborima, kazao je aktualni predsjednik Bašar al Asad.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da je još prerano za odluku o tome hoće li se dogodine ponovno kandidirati, ali da neće tražiti treći mandat osjeti li da većina Sirijaca to ne želi.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Asad je to rekao u intervjuu za tursku privatnu televiziju Halk TV i pritom nije spomenuo ulogu svoje vlade u građanskome ratu u kojem je od ožujka 2011. poginulo više od stotinu tisuća ljudi, nego je za krvoproliće okrivio strane borce i strane vlade, pa i tursku.

Intervju je emitiran u četvrtak navečer i najnoviji je u nizu intervjua kojima se sirijski predsjednik pokušava svidjeti stranim medijima nakon pristanka na ruski prijedlog uništavanja kemijskoga oružja. Sirija je pristankom na ruski prijedlog izbjegla prijetnju zračnim udarom kojim je prijetila Amerika zbog kolovoškog napada kemijskim oružjem koji su navodno izvele Asadove snage i u kojem su poginule stotine ljudi.

>> UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask

O mogućnosti novog sedmogodišnjeg mandata, 'slika će biti znatno jasnija' u idućih četiri do pet mjeseci, rekao je, jer Sirija proživljava 'brze' promjene, rekao je.

Asad je predsjednik od 2000., a vlast je preuzeo nakon smrti svoga oca Hafeza al-Asada koji je zemljom vladao tri desetljeća.

Bašarov drugi sedmogodišnj mandat završava sredinom 2014., a oporba želi da on odstupi i do izbora vlast preda prijelaznoj vladi.

Unatoč krvavom građanskom ratu, Asad i dalje uživa veliku potporu među manjinama, pa i kršćanskom, te među pripadnicima svojih alavita, ogranka šijitskih muslimana.

'Osjetim li da sirijski narod želi da mu u idućem razdoblju budem predsjednik, kandidirat ću se', rekao je. 'Ako ne, neću se kandidirati i u tome ne vidim nikakav problem', rekao je Asad koji je intervju iskoristio da napadne turskoga premijera Tayyipa Erdogana.

Upozorio je Ankaru da će 'skupo' platiti što je strancima dopustila da preko Turske ulaze u Siriju i bore se protiv režimskih snaga. Erdogan je od početka sirijskog ustanka jedan od Asadovih najžešćih kritičara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene