Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAD UMJETNIKA

SIRIJSKI KIP SLOBODE Istina o fotografiji koja je poharala društvene mreže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki politolog Ian Bremmer na Twitteru je podijelio ovu fotografiju i napisao: " Kip slobode izrađen od ruševina Aleppa, sirijskog umjetnika Tammama Azzama. Poražavajuće". Njegov je tweet dosad podijeljen više od 17.000 puta.

Društvenim se mrežama kao požar proširila slika Kipa slobode u Siriji, izgrađenog od ostataka razrušenih zgrada. Američki politolog Ian Bremmer na Twitteru je podijelio tu fotografiju i napisao: " Kip slobode izrađen od ruševina Aleppa, sirijskog umjetnika Tammama Azzama. Poražavajuće".

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Njegov je tweet dosad podijeljen više od sedamnaest tisuća puta. No ono što je napisao moglo bi dovesti ljude u zabludu, jer se čini kao da je riječ o opisu novog umjetničkog djela nastalog u Aleppu.

Stvari su ipak prilično drugačije. Fotografija je fotomontaža i sirijski umjetnik Azzam napravio ju je davne 2012. godine. Kip zapravo ne postoji, a ako bolje pogledate rubove statue na fotografiji, to se može jasno vidjeti.

Azzam, koji danas živi u Dubaiju, za AlArabiyu je kazao: "Kip slobode u New Yorku ne predstavlja američku politiku; ja ga koristim samo kao simbol slobode. Tim sam djelom u ono vrijeme želio prenijeti poruku optimizma unatoč svim razaranjima u Siriji".

Ovaj je umjetnik kreirao niz slika koje se odnose na sukob u Siriji, uključujući i ovu:


A već je dobro poznata slika u kojoj je fotošopirao slavni Klimtov "Poljubac" na staru zgradu u Siriji.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene