Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz granicu s Turskom

Sirija: U samo jednoj zasjedi ubijeno 120 policajaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju je diljem zemlje pobijeno 40 prosvjednika, a od početka nemira 15. ožujka ukupno 1.100 civila i 150 policajaca. Zaoštrava se i između Izraela i Sirije.

Sirijska TV priopćila je da je tijekom dana u gradu Jisr al-Shughour u zasjedi pobijeno 120 policajaca. Državna televizija izvijestila je da su napadači u gradu uz samu granicu s Turskom bili naoružani dugim cijevima, ali i granatama, prenijevši izjavu ministra unutarnjih poslova Mohammeda Ibrahima al-Shaara da će 'država uzvratiti tvrdo, silom i u skladu sa zakonom'.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Napeto na Kosovu - 3 Nemiri ne prestaju Prosvjed tisuća kosovskih Srba zbog napada na dječaka i mladića: "Pa to je velika bruka i sramota. Na naš pravoslavni najveći praznik to učiniti"

Al Jazeera, DPA i Reuters prenose izvještaje aktivista za ljudska prava da je u okolici prethodnih dana ubijeno 35 osoba - 27 civila i 8 policajaca. Al Jazeera navodi da je u nedjelju diljem zemlje pobijeno 40 prosvjednika, odnosno da je od početka prosvjeda 15. ožujka smrtno stradalo 1.100 civila i da ih je još oko 10.000 uhićeno. Prema izvještajima državnih vlasti do sada je poginulo 150 policajaca.

Westerwelle zabrinut za Bliski istok

U noći na nedjelju u istočnosirijskom gradu Deir ez-Zoru vladine snage otvorile su paljbu na prosvjednike koji su pokušali srušiti spomenik oca sadašnjeg predsjednika, a prosvjedi i sukobi bilježili su se tijekom vikenda i u gradu Hama u središtu zemlje te u Jabli na mediteranskoj obali. Povodom posljednjih događaja, javlja DPA, njemački je ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle upozorio na 'novi val nasilja', rekavši da je vrlo zabrinut te da se ovime pokazuje koliko je neophodno što hitnije iznova pokrenuti mirovne procese na Bliskom istoku.

Iz Sirije inače skoro svakoga dana stižu izvještaji o prosvjedima koje snage sigurnosti u pravilu razbijaju koristeći i vatreno oružje uz desetke mrtvih. Grad Jisr al-Shughour u prošlosti se isticao kao mjesto najtvrđeg otpota režimu Hafeza al-Assada, oca sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada. Al Jazeera je prenijela izjavu sirijskog ministra informiranja, prema kojoj je danas u zasjedi pobijeno 40 policajaca, a da su ostalih 80 stradali u okršajima od petka.

Nova faza nemira u Siriji

Sirijska TV izvijestila je i o navodnom mrcvarenju tijela poginulih, razaranju lokalne pošte i paljenju službenih zgrada u tom gradu. Kako u Siriji jedva da ima stranih novinara, vrlo je teško doći do informacija iz neovisnih izvora. Činjenica je međutim da su s današnjim događajima u Jisr al-Shughouru nemiri u Siriji ušli u novu fazu, jer su donedavno prosvjedi u pravilu započinjali kao nenasilni.

Al-Assad je nedavno, nakon što se prosvjedi nisu zaustavljali, u pokušaju da smiri stanje u zemlji, oslobodio nekoliko stotina političkih zatvorenika.

Istodobno, zaoštrava se i ionako loše stanje između Izraela i Sirije. Izraelski ministar obrane Ehud Barak optužio je al-Assada da Sirija šalje Palestince 'kao topovsko meso' na Golansku visoravan, gdje su u nedjelju, na obljetnicu izraelske okupacije tog sirijskog dijela teritorija iz 1967., izraelski vojnici pobili između 14 i 23 prosvjednika. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene