Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori

Sirijska oporba stigla u Ženevu, želi testirati Asada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Mi smo uvijek optimistični, ali problem je u tome što se suočavamo s diktaturom u Siriji. Doista, ako je spreman rješiti te probleme, ne bi svjedočili svim tim zločinima, tim masakrima u Siriji", istaknuo je Muslat.

Izaslanstvo sirijske oporbe stiglo je kasno u subotu u Ženevu, rekavši da želi uspjeh pregovora pod pokroviteljstvom UN-a i testirati spremnost vlade da primjeni UN-ove rezolucije.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Traže protuzračno oružje SAD podupiru vođu sirijske oporbe ali ne daju oružje

Salim al-Muslat, glasnogovornik Visokog pregovaračkog odbora (HNC), rekao je da predsjednik Bašar al-Asad mora osloboditi žene i djecu iz vladinih zatvora i dopustiti dostavu pomoći u opkoljene gradove, ali da nema nikakvih preduvjeta za pregovore.

"Mi smo uvijek optimistični, ali problem je u tome što se suočavamo s diktaturom u Siriji. Doista, ako je spreman rješiti te probleme, ne bi svjedočili svim tim zločinima, tim masakrima u Siriji", istaknuo je Muslat.

Dan nakon neuspjelog nastavka mirovnih pregovora u Ženevi izaslanstvo sirijske oporbe ipak je odlučilo doći u Švicarsku kako bi provjerilo jesu li sirijske vlasti spremne provesti humanitarne mjere koji bi trebale omogućiti pridruživanje oporbe mirovnim pregovorima, objavili su oporbeni izvori.

Izaslanstvo koje broji 17 osoba uključujući voditelja HNC-a Rijada Hidžaba i vođu pregovaračkog tima Asad al-Zoubija odlučilo se ukrcati u zrakoplov u glavnom saudijskom gradu.

Glavna sirijska oporbena skupina suglasila se otputovati u Ženevu gdje je u petak UN započeo pregovore samo s jednom stranom u pokušaju da završi petogodišnji građanski rat.

Američki državni tajnik John Kerry u petak navečer osobno se angažirao kako bi potaknuo oporbu na odlazak u Ženevu i HNC je objavio kako ih je kontaktirao telefonom kako bi ih privolio na odlazak na pregovore.

No oporba je istaknula kako prije političkih pregovora želi razgovarati o humanitarnim pitanjima odnosno o prestanku zračnih udara i blokade gradova u Siriji.

UN-ov izaslanik za Siriju Staffan Mistura pozvao je vladu i oporbu na razgovore u Ženevi gdje bi se s njima susreo u odvojenim prostorijama, no u petak se sastao samo s izaslanstvom sirijske vlade, predvođenim sirijskim veleposlanikom pri UN-u Basharom al Jaafarijem.

UN je u petak navečer objavio kako će se sastanci s "ostalim sudionicima" održati "naknadno".

Drugi ključni oporbeni faktor Kurdi, koji kontroliraju veći dio sjeveroistoka Sirije i potvrdili su se u borbi s Islamskom državom na terenu, isključeni su iz pregovora na zahtjev Turske. Kurdi kažu da su bez njihove prisutnosti pregovori osuđeni na propast. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene