Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sirija razvija nuklearni program uz pomoć Sjeverne Koreje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pozvale su jučer Siriju da međunarodnoj zajednici kaže istinu o svom tajnom nuklearnom programu, upozoravajući Siriju i Sjevernu Koreju koja joj je pružila pomoć, da je gradnja nuklearnog reaktora, uništenog u izraelskom bombardiranju 6. rujna 2007., bila "opasna i destabilizirajuća za regiju i svijet".

"Sirijski režim mora pred svijet iznijeti istinu o svom tajnom nuklearnom programu...Izgradnja tog reaktora bila je opasna i potencijalno destabilizirajuća za regiju i svijet", naglasila je Bijela kuća u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vidio ga američki znanstvenik Sjeverna Koreja u tajnosti izgradila veliki pogon za obogaćivanje uranija Slika nije dostupna U suradnji sa Sjevernom Korejom Mianmar je nova nuklearna sila?

Ističući kako raspolaže brojnim informacijama da je Sjeverna Koreja pomagala Siriji u tajnim nuklearnim aktivnostima, Bijela kuća je ustvrdila da razoreni reaktor "nije bio namijenjen u miroljubive svrhe".

Nakon što su u četvrtak direktor CIA-e Michael Hayden i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley na zatvorenim brifinzima izvijestili nadležne odbore Kongresa o saznanjima vezanim uz gradnju nuklearnog reaktora u pustinji na istoku Sirije, Bijela kuća objavila je priopćenje na dvije stranice, a dužnosnici administracije brifirali su novinare i objavili špijunske fotografije spornog sirijskog reaktora snimljene iz blizine, uz ranije poznate satelitske snimke.

Na fotografijama, koje su prenijele i američke TV mreže, vidi se zgrada u kojoj je reaktor, te sam reaktor u gradnji, a uz njega i istovjetni reaktor iz korejskog nuklearnog pogona Yongbyon, namijenjen proizvodnji plutonija za nuklearno oružje.

Objavljena je i zajednička snimka dvojice čelnika nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Sirije, kao i fotografije korejskih stručnjaka na gradilištu reaktora.

Američki su mediji te fotografije, za koje nije rečeno kako su nastale, nazvali "krunskim dokazima".

"Dugo smo bili ozbiljno zabrinuti zbog programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i njezinih aktivnosti na proliferaciji - širenju nuklearnog oružja. Tajna nuklearna suradnja Sjeverne Koreje sa Sirijom je opasna manifestacija tih aktivnosti", navela je u priopćenju Bijela kuća.

Sirija nije izvijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o gradnji reaktora, čime je prekršila svoje međunarodne obveze, a nakon razaranja u izraelskom bombardiranju, režim u Damasku brzo je uklonio sve dokaze postojanja reaktora, dodaje se.

Sirijski nuklearni reaktor koji su uništili izraelski zrakoplovi dijelili su tjedni ili mjeseci od stavljanja u funkciju, kazao je za agenciju AP jedan američki dužnosnik. Pogon je bio gotovo dovršen i slijedilo je samo njegovo složeno testiranje prije no što bude proglašen operativnim, dodao je dužnosnik.

Navodeći kako je sirijski reaktor bio izvorom "velike međunarodne zabrinutosti", Bijela kuća ocjenjuje kako se na ovome slučaju pokazalo da su "isti režimi pokrovitelji proliferacije i terorizma, te da potiču nestabilnost, i međusobno surađuju na tome".

"To potvrđuje da je međunarodna zajednica s pravom jako zabrinuta zbog nuklearnih aktivnosti Irana i opasnosti koje te aktivnosti imaju za Bliski istok", ističe Bijela kuća, pozivajući na punu provedbu sankcija UN-a protiv Teherana.

Međunarodnu zajednicu se također poziva da udvostruči zajednički napore i "spriječi širenje oružja za masovno uništenje u toj kritičnoj regiji".

Više od sedam mjeseci nakon što je Izrael bombardirao reaktor, Bijela kuća je prekinula šutnju i objavila da je Sirija imala tajni nuklearni programa uz patronat Pjongjanga, što će, po ocjenama američkih analitičara, negativno utjecati na šestostrane pregovore čiji je cilj denuklearizacija Sjeverne Koreje.

Bijela kuća u priopćenju navodi da će s partnerima iz šestrostranih pregovora razviti "strogi mehanizam provjere" kako bi se osiguralo da Sjeverna Koreja prestane s djelovanjem na širenju nuklearnog oružja.

Izrael, kojeg se u međunarodnoj zajednici smatra nedeklariranom nuklearnom silom, 7. lipnja 1981. bombardirao je irački nuklearni reaktor u izgradnji u mjestu Osirak kraj Bagdada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene