Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska najavila

Sirija: Primirje 'vrlo krhko', u ponedjeljak slijede nove sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UU će u ponedjeljak usvojiti nove sankcije protiv Sirije gdje unatoč proglašenom prekidu vatre traje krvavi obračun vladinih snaga s pobunjenicima, objavilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih posova.

U će u ponedjeljak usvojiti nove sankcije protiv Sirije gdje unatoč proglašenom prekidu vatre traje krvavi obračun vladinih snaga s pobunjenicima, objavilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih posova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Počeli su progovori o primirju u Gazi Čeka se Hamasov odgovor Počeli su novi pregovori o primirju u Gazi: Uskoro prekid vatre?

>> Sirijske snage ponovno bombardirale Homs

'Sankcije će biti usvojene u duhu konferencije u Parizu', rekao je glasnogovornik Bernard Valero na tjednom briefingu za novinare.
Prijatelji Sirije su na sastanku u četvrtak u Parizu ocijenili da je UU-ov mirovni plan posljednja šansa da se izbjegne opći građanski rat u Siriji i rješi 13-mjesečna kriza.

Nove sankcije odnsit će se za zabranu izvoza dvije vrste roba, luksuznih proizvoda i određenih sirovina koje bi se prerađene mogle koristiti u represiji.

Primirje 'vrlo krhko'

Skupina od 30 promatrača, odnosno kompletna prethodnica promatračke misije, trebala bi biti razmještena u Siriji idućeg tjedna, a provode se i pripreme za dolazak još 300 promatrača čije bi raspoređivanje trebalo odobriti Vijeće sigurnosti UN-a u predstojećim danima, izjavio je u petak glasnogovornik Kofija Annana, posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju.

Sedmodnevno primirje je vrlo krhko, a stanje na terenu nije dobro, rekao je glasnogovornik Ahmad Fauzi dodajući da se svakoga dana prijavljuju incidenti i žrtve.

'Danas imamo sedam promatrača na terenu, još dva stižu u ponedjeljak, kako bi ih na terenu ukupno bilo devet', rekao je on na brifingu za novinare u Ženevi. Ostatak će stići do kraja sljedećeg tjedna. Tek nešto prije Fauzijeva obraćanja javnosti, rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da se primirje u Siriji u cjelini poštuje, unatoč pojedinim kršenjima i provokacijama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene