Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa Arapske lige

Sirija prihvatila sporazum: Povlači se vojska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirija je potpisala sporazum koji dopušta nadzor primjene inicijative Arapske lige kojom bi se završilo nasilje nad prosvjednicima, prenosi BBC. Dosad je u neredima poginulo više od 5000 ljudi, a broj raste gotovo svakodnevno, pa je tako i u ponedjeljak ubijeno šest civila.

Kako je obznanio sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem, do dogovora je došlo nakon što je Arapska liga prihvatila neke amandmane na kojima je Sirija inzistirala. Dodao je da je sirijska vlada odlučila prihvatiti mirovnu inicijativu jer je željela pomoći u pronalasku političkog rješenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

'Želimo izaći iz krize i izgraditi sigurnu, modernu Siriju, Siriju koja bi bila demokratski uzor' rekao je Mualem dodajući da će Sirija strane promatrače dočekati s dobrodošlicom.

Mualem je rekao kako je zadovoljan što će promatrači na svoje oči moći vidjeti kako su u Siriji prisutne naoružane terorističke skupine, što, kako je rekao, ne žele priznati mnoge zemlje. Mualem je također otkrio da je ratifikaciju plana Siriji savjetovala i Rusija, njihov dugogodišnji partner.

Povlačenje vojnih snaga i puštanje zatvorenika

Inicijativa uključuje povlačenje vojnih snaga iz urbanih dijelova zemlje i puštanje pritvorenika. Promatračima će biti zajamčeno kretanje uz vojno osiguranje, no ipak neće moći posjećivati osjetljiva vojna područja.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil al-Arabi rekao je da će njegov pomoćnik predvoditi skupinu koja će otputovati u Siriju ovaj tjedan kako bi pripremila dolazak promatrača. Zasad je u igri stotinjak imena, uključujući predstavnike vlada i nevladinih organizacija, a oni će imati jednomjesečni mandat uz mogućnost produženja uz pristanak obje strane. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene