Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD sumnjičave u promijene

Sirija nakon 48 godina ukida izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vlada prihvatila je prijedlog zakona kojim se nakon 48 godina ukida izvanredno stanje u zemlji, javile su novinske agencije, dok je američki State Department izrazio sumnju da će novi zakon dovesti do demokratizacije.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da je vlada ratificirala prijedlog zakona koji još mora potpisati predsjednik Bašar al Asad. Zakon je prihvaćen pod pritiskom masovnih prosvjeda diljem zemlje inspiriranih narodnim pobunama u arapskim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Oporbeni čelnici rekli su međutim da neće prestati s prosvjedima dok se ne ispune i drugi njihovi zahtjevi, među kojima su i oslobađanje političkih zatvorenika, sloboda govora i uvođenje višestranačkog sustava.

'Ova odluka je samo prazna priča. Prosvjedi neće prestati dok se ne ispune svi zahtjevi ili dok režim ne ode s vlasti', rekao je za Reuters vodeći oporbeni čelnik Haitham Maleh. Skupine za zaštitu ljudskih prava kazale su da je dosad u sukobima policije i prosvjednika ubijeno najmanje 200 osoba. Glasnogovornik američkog State Departmenta kazao je da Sjedinjene Države nisu sigurne da će prijedlog zakona o ukidanju izvanrednog stanja u Siriji biti manje restriktivan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utiru put Sirija želi ukinuti zakon o izvanrednom stanju Slika nije dostupna Najavljene promjene Assad nakon 48 godina ukida izvanredno stanje?

Restriktivniji zakon od onog o izvanrednom stanju?

'Nejasno je jesu li oni donijeli zakon o ukidanju izvanrednog stanja, ali novi zakon zahtijeva od prosvjednika da dobiju dozvolu od ministarstva unutarnjih poslova prije održavanja demonstracija', rekao je glasnogovornik Mark Toner. Sirijska vlada također je donijela zakon koji 'regulira pravo na mirni prosvjed' po kojem će se za prosvjede u Siriji tražiti posebna dozvola ministarstva unutarnjih poslova, navela je agencija SANA.

U svjetlu nekih komentara ministra unutarnjih poslova Sirije 'ovaj novi zakon može se pokazati restriktivnijim od zakona o izvanrednom stanju koji treba zamijeniti', rekao je Toner. Također je istaknuo da je u Siriji nastavljeno pucanje vojnika na prosvjednike 'što izaziva ozbiljnu zabrinutost i ostaje jasno da sirijska vlada treba hitno provesti reforme... kako bi se prekinulo nasilje nad mirnim prosvjednicima'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene