Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 tijela spaljeno

Sirija: Najmanje 78 ubijenih u Hami, žrtve većinom žene i djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su najmanje 78 osoba, uključujući i djecu, u provinciji Hama u središnjem dijelu Sirije, objavili su jučer aktivisti.

Neki ubijeni u selu Mazaraat ak-Qabeer na smrt su izbodeni, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti koji tvrde da je među žrtvama najmanje 40 žena i djece.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

>> ‘Masovne civilne žrtve, veliki materijalni gubici, sve uznemirenije društvo...'

Najnovija masovna ubojstva uslijedila su samo dva tjedna nakon masakra u sirijskom gradu Huli gdje su vladine snage i milicija ubile 108 ljudi, od kojih su gotovo polovica bila djeca.

Oba masakra dogodila su se u nazočnosti UN-ovih promatrača u Siriji, misije od 300 ljudi koji su poslani u tu zemlju radi nadgledanja primirja koje je dogovorio posebni UN-ov izaslanik Kofi Annan.

Primirja se nisu držale ni vladine snage ni pobunjenici, koji su prošloga tjedna najavili da ga prekidaju zbog posljednjih ubojstava civila.

Sirijsko nacionalno vijeće, glavna sirijska oporbena skupina, pozvala je danas na jačanje napada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Assadu, nakon masakra u Hami.

U rijetkom pozivu na izravnu vojnu akciju, vijeće u priopćenju navodi da bi pobunjenici pod okriljem Slobodne sirijske vojske trebali 'pojačati akcije' kako bi pomogli civilima 'koji su u okruženju i izloženi napadima u Hami, Latakiji i Homsu'.

Istovremeno, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku sa zapadnim i arapskim kolegama u Istanbulu da svaka tranzicija u Siriji mora uključivati odlazak s vlasti predsjednika Assada.

Govoreći novinarima nakon sastanka skupine 'Prijatelji Sirije', američki dužnosnik prenio je i kako je Clinton rekla da tranzicija mora uključiti reprezentativnu prijelaznu vladu koja bi zemlju vodila do slobodnih i poštenih izbora.

Domaćin sastanka Turska priopćila je da su ministri i visoki dužnosnici iz 15 zemalja i EU-a dogovorili osnivanje 'koordinacijske skupine' za pružanje potpore sirijskoj oporbi.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene