444799
444799
444799
444799
444799

Sirija i Rusija kreću u humanitarne operacije za Alep

  • , 28.07.2016., 12:25
  • Autor:
  • komentara

Sirija i Rusija kreću u humanitarne operacije za Alep, dok ih organizacija za ljudska prava Human Rights Watch proziva za kasetne bombe. Istodobno, sirijski predsjednik Bašar al Asad proglasio je amnestiju za sve pobunjenike koji budu predali oružje u roku od tri mjeseca.

 
 
 
 
Sirija i Rusija kreću u humanitarne operacije za Alep (Video: Vijesti u 14)
Sirija i Rusija kreću u humanitarne operacije za Alep (Video: Vijesti u 14)

Sirija i Rusija kreću u humanitarne operacije za Alep; HRW ih proziva za kasetne bombe

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u četvrtak da će ruska i sirijska vojska početi s "humanitarnim operacijama širokog raspona" u Alepu da pomognu stanovnicima "koji su postali taoci terorista" istodobno kada je međunarodna organizacija za ljudska prava te dvije zemlje prozvala za upotrebu kasetnih bombi.

Šojgu je rekao u televizijskom obraćanju da će ruska i sirijska vojska uspostaviti tri koridora kojima bi civili mogli izići iz grada.

Ruski ministar obrane rekao je da će četvrti koridor biti otvoren za pobunjenike u sjevernom dijela Alepa i pored ulice Castello.

U međuvremenu je međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) sirijske vladine snage i njihove ruske saveznike prozvala za upotrebu zabranjenih kasetnih bombi koje su koristili u napadima na pobunjenička područja.

HRW, čije je sjedište u New Yorku, posjeduje dokumentaciju o 47 napada kasetnim bombama u zadnja dva mjeseca, u kojima su ubijeni i ranjeni deseci civila u područjima pod nadzorom oporbe u trima sirijskim pokrajinama.

Otkad su Sirija i Rusija obnovile zajedničke zračne operacije, vidjeli smo nemilosrdnu upotrebnu kasetnih bombi, rekao je Ole Solvang, zamjenik izvršnog direktora HRW-a.

Kasetne bombe zabranjene su konvencijom 2008. koju je potpisalo 98 zemalja zbog širokog raspona posljedica i činjenice da za njima ostaju manji neeksplodirani dijelovi koji izazivaju civilne žrtve i nakon napada.

Veliki broj dokumentiranih napada kasetnim bombama u Siriji ruske i sirijske vladine snage počinile su sjeverno i zapadno od Alepa, nastojeći zauzeti dio grada pod nadzorom oporbenih snaga, navodi HRW.

HRW iznosi da su sirijske vladine snage od sredine 2012. koristile kasetne bombe i u zračnim napadima i lansirane s tla.

Napadi kasetnim bombama u Siriji su se znatno pojačali od 15. rujna 2015., kad je Rusija u toj zemlji počela sa svojim vojnim operacijama. 

Sirija: Asad nudi amnestiju pobunjenicima koji predaju oružje

Sirijski predsjednik Bašar al Asad proglasio je u četvrtak amnestiju za sve pobunjenike koji budu predali oružje u roku od tri mjeseca, izvijestila je službena agencija Sana, dok su pobunjenici pod posvemašnjom opsadom u svom uporištu Alepu, na sjeveru zemlje.

"Svi koji nose oružje (...), a traži ih pravosuđe (...) bit će pošteđeni svake kazne ako predaju oružje u roku od tri mjeseca od objavljivanja ove odluke", piše u tekstu predsjedničkog ureda, a prenosi Sana.

Kako se navodi u odluci, od kazne će biti izuzeti i svi koji su, bez naknade, oslobodili taoca kojeg su držali.

Odluka o amnestiji je objavljena u trenutku kada je Rusija, Asadov glavni saveznik, najavila početak "velike humanitarne operacije" u Alepu, drugom po veličini gradu u zemlji, tijekom koje će uspostaviti humanitarne koridore za civile i borce koji su voljni predati oružje. Ta operacija treba početi u četvrtak.

Reuters ističe da do objave amnestije dolazi istodobno dok provladine sirijske snage drže čvrsto u obruču pobunjene četvrti Alepa, gdje se procjenjuje da je u zamci oko 250.000 civila. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se