Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putinov izaslanik u Damasku

Rusija: Dobili smo nove dokaze, kemijski su napad izveli pobunjenici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirija je Rusiji dostavila nove 'materijalne dokaze' da su sirijski pobunjenici koristili kemijsko naoružanje, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rijabkov.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rijabkov u službenom je posjetu Damasku, gdje se danas susreo s predsjednikom Sirije Bašarom al-Asadom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oružje pod nadzor Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada Slika nije dostupna Sastanak na vrhu Vladimir Putin otvorio summit G20: O Siriji ćemo pričati za večerom

Komentirajući nedavno objavljeno izvješće UN-ovih inspektora o kemijskom napadu izvedenom u okolici sirijskog glavnog grada 21. kolovoza, Rijabkov je rekao da je ono ispolitizirano i jednostrano. Štoviše, tvrdi da su mu sirijske vlasti pokazale 'materijalne dokaze' prema kojima su za spomenuti napad odgovorni pobunjenici.

>> Obama: Dogovor je možda kraj prijetnje kemijskog oružja

'Upravo smo dobili nove dokaze, trebamo ih analizirati', kazao je Rijabkov, ne želeći otkriti o kakvim je konkretno dokazima riječ.

'Informacije na kojima se temelji izvješće UN-ovih inspektora nisu dovoljne i svakako je potrebno dodatno proučiti i istražiti što se dogodilo 21. kolovoza. Blago je reći da smo razočarani pristupom UN-ovog tajništva i UN-ovih inspektora, koji su izvješće pripremili na jedan selektivan i nepotpun način', dodao je ruski diplomat, a njegove riječi prenosi BBC.

Nedugo nakon objave UN-ova izvješća, u kojemu nije rečeno tko je izveo napad, već su samo izneseni dokazi iz kojih je vidljivo da je do napada došlo te da je korišten nervni plin sarin, zapadne su zemlje jednoglasno zaključile kako je nedvojbeno tko je kriv - režim Bašara al-Asada.

Rusija je očito ostala pri stavu koji je imala od samog početka, kada su počela stizati prva izvješća o kemijskom napadu u kojemu je ubijeno najmanje nekoliko stotina ljudi, a prema nekim izvješćima više od 1.400. Taj stav se svodi na tvrdnju da je riječ o provokaciji u režiji pobunjenika. Slično tvrdi i službeni Damask.

Unatoč razilaženjima, Rusija i Amerika su se uspjele dogovoriti da bi arsenal kemijskog oružja u posjedu Asadova režima trebalo staviti pod međunarodni nadzor, a zatim ga i uništiti. Tim je dogovorom, kojeg su postigli Sergej Lavrov i John Kerry, barem na neko vrijeme odgođena moguća američka vojna intervencija na Siriju.

Šef UN-ovih inspektora Ake Sellstrom tvrdi za BBC kako će biti teško pronaći i uništiti svo kemijsko oružje u Siriji, ali je dodao kako je to ipak 'izvedivo'. Naglasak je stavio na to jesu li sirijska vlada i pobunjenici spremni pregovarati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene