Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sirija Bakerovo izvješće ocijenila objektivnim, Olmert se ne slaže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirija je Bakerovo izvješće ocijenila "objektivnim", posebno kada je riječ o ulozi koju bi u jamčenju sigurnosti mogle odigrati zemlje susjedne Iraku. No, izraelski premijer Ehud Olmert kazao je da se ne slaže s izvješćem povjerenstva kojem je na čelu bivši američki državni tajnik James Baker o Iraku i Bliskom istoku.

"Izvješće je objektivno, posebno kad se radi o ulozi koju bi u ostvarenju sigurnosti i stabilnosti u Iraku imale susjedne zemlje", rekao je za France presse dužnosnik sirijskog ministarstva vanjskih poslovakoji je želio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Sirija je izvješće ocijenila "pozitivnim" jer, među ostalim, "vodi
računa o uzrocima koji su doveli do tenzija i destabilizacije stanja na Bliskom istoku", rekao je isti dužnosnik.

Studijska skupina za Irak, koju vodi bivši državni tajnik James
Baker, jučer je objavila izvješće u kojem predlaže zaokret u
američkoj politici prema Iraku koji previđa prenamjenu vojne misije SAD, povlačenje većine borbenih postrojbi do prvog kvartala 2008., široku diplomatsku ofenzivu i veće angažiranje iračke vlade na rješavanju "teške i duboke" krize u zemlji.

Izvješće također preporuča da "SAD ponovo inicira aktivne pregovore za mirno i trajno rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba s obzirom na njegovo središnje značenje u regiji", naglasio je Baker. 

Olmert tvrdi drugačije

"Vidim stvari drukčije, brojni su oni koji u SAD-u vide stvari drukčije, i čini mi se da sadašnja američka administracija vidi stvari drukčije", kazao je izraelski premijer Ehud Olmert na konferenciji za tisak u Tel Avivu.

Olmert je ocijenio kako je "malo izgleda" za nastavak pregovora sa Sirijom, preporučenih Bakerovim izvješćem, u "skoroj budućnosti".

"Činjenica da Sirija pokušava destabilizirati vlast u Libanonu i
podržava Hamas dokazuje da ima malo izgleda da se počnu pregovori s tom zemljom u bliskoj budućnosti", kazao je Olmert na konferenciji za tisak u Tel Avivu.

Odbio je precizirati je li spreman na povlačenje s Golanske
visoravni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene