Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje u Mitrovici

Ekstremni Srbi zapalili prijelaze Jarinje i Brnjak, gorjela i baza KFOR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz hrvatskog Ministarstva obrane nam je potvrđeno kako je otvorena vatra na hrvatski helikopter.

Grupa srpskih ekstremista zaobišla je Srbe okupljene na barikadama i zapalila administrativni punkt Jarinje na sjeveru Kosova oko 19 sati, javio je Tanjugov reporter s lica mjesta. Grupa od 30 do 40 mladića je napala prijelaz bacajući molotovljeve koktele i zapalila je objekte, a na toj lokaciji su se čuli pucnji, javlja RTS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Braća Veselinović Srbija: Uhićen organizatori nemira na prijelazima s Kosovom Slika nije dostupna Okupljaju se Srbi Napeto na Kosovu: Carinici, policajci i Eulex čuvaju granice

Zapovjednik KFOR-a Erhard Bühler rekao je večeras da je situacija na sjeveru Kosova pod kontrolom, kao i da nema informacija da je u večerašnjim nemirima bilo ozlijeđenih. On je naveo da KFOR ima dovoljno snaga da osigura mir i spriječi eskalaciju nasilja.

Objekt na administrativnom prijelazu Brnjak zapaljen je večeras nešto prije 21 sat, javljaju izvjestitelji Tanjuga sa terena.

Jedinice KPS i KFOR-a ogradili su žicom administrativni prijelaz Jarinje u krugu od 500 metara, javlja reporter 'Blica'. Punktu ne može nitko više prići. Unutar ograđenog dijela su snage KFOR-a, dok pripadnici KPS čuvaju prilaz. Ispred punkta ostalo je oko 50 mještana, dok su ostali posle informacije da je zapaljen Brnjak krenuli ka tom prijelazu.

Grupa od pedesetak mladića, koji su napali punkt Jarinje, došli su iz pravca Kosovske Mitrovice, saznaje 'Blic'. Oni su, najvjerovatnije, priradnici desničarskih skupina - Garde cara Lazara i Pokreta 1389. Kako saznaje Blic, mladići su prošli pored Srba sa Kosova koji već dva dana blokiraju prijelaz i koji su pokušali da ih spriječe da naprave nerede. Maskirani mladići zatražili su od okupljenih da se udalje od punkta, a potom su počeli rušiti i paliti objekt na prijeelazu.

Poslije bačenog molotovljevog koktela, pokrenut je i bager sa obližnjih barikada, kojim su nastavili rušiti carinsku kućicu na Jarinju. Ubrzo potom čula se i rafalna paljba.

Reporter Bete javlja da je zapaljena baza KFOR-a i da su se ubrzo potom čuli pucnji iz rafalnog oružja. Sa tog područja vije se gust dim. Helikopteri nadleću šire područje administrativnog prelaza, a po visini na kojoj lete, novinari ocenjuju da su Euleksovi.

Srbi pucali na hrvatski helikopter u sastavu KFOR-a

Sa zemlje je evidentirana pješačka pucnjava, ali naši piloti nisu prijavili pucnjavu i na našim helikopterima nema vidljivih znakova oštećenja. Helikopteri su u KFOR-ovoj misiji te popis putnika i zapovijedi za let daje njihov zapovjednik.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je situacija na sjeveru Kosova mirna, iako je došlo do prebacivanja nekih jedinica helikopterima KFOR-a na prijelaze Jarinje i Brnjak, ali Srbi nisu dozvolili njihovo razmještanje.

Dačić je dodao da postoje indicije da je to prebacivanje obavljeno hrvatskim helikopterima iz sastava KFOR-a, ali da nije sigurno radi li se o pripadnicima kosovske policije, carine ili nekim drugim.

KFOR ne može, po našem mišljenju, na taj način omogućavati izvršenja odluka prištinskih vlasti, istakao je Dačić i ocjenio da odgovornost za situaciju na sjeveru Kosova, pored prištinskih vlasti, sigurno snosi i međunarodna zajednica.

 

Nakon jučerašnjih incidenata na graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje koji sa sjevera Kosova vode prema Srbiji, situacija na tom području ni danas nije mirna.

Iako su srpski mediji još sinoć izvještavali da je dogovor s KFOR-om postignut i da će se kosovski specijalci povući s prijelaza, čini se kako taj dogovor ipak nije na snazi.

U mjestu Zubin Potok kod Kosovske Mitrovice oko 14 sati oglasile su se sirene za uzbunu koje su pozvale mještane na okupljanje kraj barikade postavljene na cestu Kosovska Mitrovica - Ribarice koja vodi prema Brnjaku, javlja B92. Srbi time žele spriječiti prolazak jedinica kosovske specijalne policije, poznatijih pod imenom Rose.

Općinsko vijeće Kosovske Mitrovice uvelo je izvanredno stanje. Rad ugostiteljskih objekata ograničen je na razdoblje od 7 do 15 sati. Građane su zamolili da shvate ozbiljnost situacije i odgovorno se ponašaju. Općina je pozvala i sve sposobne građane da se odazovu izvršavanju zadataka zaštite i spašavanja. (D. Ma./S.D.M.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene