Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više smrtnih slučajeva

Ostavljanje djece u autu dobilo naziv: Sindrom zaboravljenog djeteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom ovih užurbanih vremena, mnoge stvari mogu se zaboraviti, ali biste li ikada mogli zaboraviti svoje dijete?

36-godišnja Emma Taylor iz Buckinghamshirea, mislila je da je to nemoguće, dok se nije dogodilo njoj. Emma je u braku s 41-godišnjim Tomom i par ima trogodišnjeg sna Josha. 'Tom i ja smo se vjenčali prije dvije godine u crkvi blizu naše kuće. Odvijala se uobičajena strka. Josha sam obukla u svečano odijelce i on je trebao ići samnom u crkvu.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Ilustracija u tijeku krim istraživanje Dječak (9) u krapinskom restoranu popio sok, pa završio u bolnici: "U bočici je bio odmašćivač"

'Dok sam čavrljala sa svojim djeverušama, ušla sam u automobil. Kada smo stigli pred crkvu, koja je od naše kuće udaljena oko 16 kilometara obuzeo me neki loš osjećaj. Tad sam se sjetila da sam zaboravila Josha. Bila sam u užasnoj panici. Iako mi je glava bila puna onoga što treba učiniti taj dan, jednostavno ni danas ne mogu razumjeti da sam zaboravila vlastito dijete. Nazvala sam svog brata i u suzama mu objasnila što se dogodilo i da se vraćam po Josha', ispričala je Emma.

'Na putu kući razmišljala sam što mu se sve moglo dogoditi. Kada sam došla, otključala sam vrata i vidjela ga kako sjedi na podu dnevne sobe i žvače tost', kaže Emma, piše Daily Mail.

>> Beba umrla jer ju je otac ostavio u autu na 30 stupnjeva Celzijevih

40-godišnja dr. Karen Murphy, nije bila te sreće. Sretno udana, majka troje djece – 11-godišnje Emily, devetogodišnje Abigail i dvogodišnjeg Ryana, vlasnica je i veterinarske stanice. 17. lipnja prošle godine, Karen je automobilom krenula na posao, planirajući ostaviti Ryana u vrtiću. Oko 16 sati vratila se kući i primila paničan poziv svog supruga Marka. On je trebao otići po Ryana u vrtić, ali dječak nije bio ondje.

Tada je Karen shvatila da je njezin sin u automobilu, da ga nije ostavila u vrtiću i da je dječak proveo u automobilu sedam sati po iznimno vrućem vremenu. Ryan je dobio srčani udar i umro. Karen se, u američkoj saveznoj državi Virginiji, sudi za ubojstvo i zapostavljanje djeteta. Ukoliko je osude, mogla bi u zatvoru provesti 40 godina.

Njezin je suprug uz nju. Kaže da se radi o tragičnoj nesreći, neobjašnjivoj grešci za koju nema isprike, ali ne i o zločinu. Karen proživljava pakao, slučajno ubojstvo vlastitog djeteta je doživotna kazna za onoga tko to proživljava i bez službene sudske presude.

>> Nakon sat i pol vožnje shvatili da im je sin ostao na odmorištu

Svaka zaposlena majka koja pokušava koordinirati previše stvari i uvijek je u pokretu, sigurno će se moći poistovjetiti s tim da povremeno nešto zaboravi, rođendan rođaka, rok za obavljanje nekog posla ili sastanak. Ali da zaboravi vlastito dijete?

To se ne može ni s čim usporediti. Ipak, to se sve češće događa, i posljedica je sve opterećenijeg životnog stila. Fenomen ostavljanja djeteta u automobilu dobilo je i naziv: Sindrom zaboravljenog djeteta. Većina poznatih slučajeva ovog sindroma dogodila se u SAD-u, gdje je od 1990. zabilježeno 600 takvih slučajeva. Ipak, prošle je godine u Italiji u tjedan dana uslijed toga umrlo dvoje djece.

U jednom od tih slučajeva, Lucio Petrizzi, predavač na sveučilištu, rekao je da je bio uvjeren da je ostavio 22-mjesečnu kćer Elenu u vrtiću, a zapravo ju je ostavio u autu tijekom jednog od vrućih ljetnih dana. Djevojčica je tako provela pet sati. Završila je u bolnici s natečenim mozgom i ustanovljena joj je moždana smrt. 'Ja jednostavno ne znam što se dogodilo. Kao da mi je netko isključio mozak', rekao je neutješni otac.

Djecu najviše ostavljaju očevi

Prije dvije godine, 40-godišnji liječnik vozio je sina u vrtić na Cipru kada je primio hitan poziv. Brzo se odvezao u bolnicu pri čemu je zaboravio da mu je u automobilu petogodišnji sin. Tek kad ga je supruga nazvala nakon osam sati, shvatio je da je zaboravio sina. Dječak je u automobilu pronađen mrtav.

'Neki ljudi misle da mogu zaboraviti dijete na dvije minute, ali ne i na osam sati. Ali pri tom ne uzimaju u obzir da je u glavi roditelja kako su dijete ostavili u vrtiću i kako je ono sigurno', pojasnila je Janette Fennell, predsjednica kidsandcars.org.
Dodaje kako nema pravila kojima bi se odredila osoba koja će vjerojatno postati žrtva spomenutog sindroma. Iako se smatra da je najvjerojatnije da će se to dogoditi zaposlenim majkama, brojke govore da se ostavljanje djeteta više događa očevima, pa i bakama i majkama koje nisu zaposlene.

'Radi se o slučajevima zaboravljanja, a ne manjka ljubavi prema djetetu', kaže Fannel te dodaje kako bi uzrok tome mogao biti u dječjim sjedalicama koje se nalaze na zadnjem sjedalu. Međutim, u pitanju je i stres te pokušaj da se više radnji obavlja u isto vrijeme. Među uzroke zaboravljanja djeteta u autu ubrajaju se i manjak sna, bračni problemi te konzumacija nekih lijekova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene