Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje života

Sin Hamasova čelnika radio za izraelski Shin Bet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sin Hamasova čelnika na Zapadnoj obali u svojim je memoarima koji će 2. ožujka biti objavljeni u Sjedinjenim Državama priznao da je više od deset godina radio za izraelsku sigurnosnu službu Shin Bet.

Mosab Hasan Jusef (32), pomogao je spriječiti velik broj napada palestinskih militanata na Izrael, piše izraelski dnevnik citirajući izvatke iz knjige. Jusef je sin šeika Hasana Jusefa, visokopozicioniranog čelnika Hamasa na Zapadnoj obali, odgovornog za niz smrtonosnih samoubilačkih napada na izraelske gradove 90-ih i 2000-ih godina. Izraelski dnevnik Haaretz piše da je Jusef bio unovačen u službu Shin Beta 1997. godine, kada je služio kaznu u izraelskom zatvoru. Sa Zapadne obale izbjegao je 2007. i danas živi u Kaliforniji.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Prosvjed Izraelaca Traže prijevremene izbore Tisuće Izraelaca na ulicama prosvjeduju: "Vlada žrtvuje taoce i jača Hamas"

Jusef je svojim informacijama pomogao pri uhićenju velikog broja poznatih palestinskih aktivista, a među njima je vojni zapovjednik Hamasa za Zapadnu obalu Ibrahim Hamid. Također je pridonio uhićenju Marvana Bargutija, karizmatskog vojnog zapovjednika Fataha, koji u zatvoru služi nekoliko kazni doživotnog zatvora zbog smrtonosnih napada koje je izvela njegova organizacija. Prema pisanju Haaretza, Jusef, zvan i Zeleni princ, sa Shin Betom nije surađivao za plaću već zato da bi spasio ljudske živote. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene