Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Washingtona

Šimonović: Izbor Porošenka je znak da Ukrajinci žele stabilnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik UN-a Ivan Šimonović naglasio je da rješenje krize još nije na vidiku.

Velika izlaznost i uvjerljiva pobjeda Petra Porošenka u prvom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora pokazuju snažnu želju Ukrajinaca za stabilnošću, ali rješenje krize još nije na vidiku, ocijenio je u ponedjeljak visoki dužnosnik UN-a Ivan Šimonović.

‘Izbor predsjednika u prvom krugu s velikom izlaznosću u većem dijelu zemlje odraz je snažne želje Ukrajinaca za stabilnošću’, izjavio je Hini voditelj UN-ove promatračke misije u Ukrajini.
Šimonović smatra da je izbor 48-godišnjeg Porošenka prilika koju treba iskoristiti, ali podsjeća da je na istoku sve više naoružanih ustanika, sukoba i mrtvih kojih je samo od početka travnja više od 150. ‘Točka s koje više nema brzog povratka na mirna rješenja još nije dosegnuta, ali nije ni daleko’, istaknuo je hrvatski diplomat na službi u Svjetskoj organizaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Obrana od agresora' Porošenko poziva NATO da isporuči oružje Ukrajini Slika nije dostupna Gradnja čvrstih veza Porošenko u Kanadi traži podršku za NATO

Ukrajinske snage napale separatiste: 'Ovo je najteži sukob dosad'

Porošenko je u nedjelju pobijedio u prvom krugu prijevremenih predsjedničkih izbora s 54 posto glasova, znatno više od bivše premijerke Julije Timošenko s osvojenih 12,9 posto. Prema službenim rezultatima, na izbore je izašlo 60 posto birača, ne računajući pobunjene istočne regije.

Ukrajinski ‘kralj čokolade’ rekao je da će ‘slijediti put europskih integracija u skladu sa željama većine birača’ i dodao da će pokrenuti dijalog s Rusijom kako bi riješio krizu na istoku zemlje.
No, Šimonović upozorava na slab odaziv birača na jugu i istoku zemlje, prijetnje i otmice članova biračkih odbora, uništavanje izbornog materijala, zastrašivanje birača, a zabilježen je i slučaj da je članici izborne komisije slomljena ruka.

Iako su izbori prošli su s razmjerno malo nasilja, već u ponedjeljak izbile su teške borbe oko zračne luke u Donjetsku kada su ukrajinske snage napale proruske pobunjenike koji su zauzeli aerodrom u tom gradu na istoku Ukrajine.

Porošenko proglasio pobjedu i najavio prozapadnu orijentaciju

Porošenkov izbor prihvatila je Moskva i najavila dijalog s novim šefom ukrajinske države, što, prema Šimonoviću, olakšava nastavak međunarodnih razgovora i primjenu Ženevskog sporazuma koji su u travnju postigli SAD, EU, Rusija i Ukrajina.
Njime je predviđeno povlačenje pobunjenika iz zauzetih vladinih zgrada, razoružanje svih paravojnih postrojbi u zamjenu za amnestiju i dijalog o radikalnoj decentralizaciji zemlje i zaštiti manjina.

No, osim međunarodnih pregovora važno je da dođe i do dijaloga unutar zemlje, smatra Šimonović. ‘Okrugli stolovi i nacionalni dijalog o spomenutim pitanjima i borbi protiv korupcije koji su počeli prije dva tjedna pravi su put, ali bitno je da na njima sudjeluju i vladini kritičari, pa i protivnici koji prihvaćaju mirno rješenje krize’, istaknuo je.

Šimonović je prije desetak dana odvojeno razgovarao s predstavnicima vlade u Kijevu i proruskih pobunjenika, ali ni jedna strana nije bila spremna za izravne razgovore.

Izbori u Ukrajini: Separatisti uništavaju materijale, traže zatvaranje birališta!

‘Ovi okrugli stolovi mogli bi se iskoristiti za početak neizravnog dijaloga te pridonijeti smanjivanju napetosti i stvaranju klime u kojoj se mogu tražiti kompromisna rješenja’, rekao je i dodao da je i glavni tajnik UN -a Ban Ki-moon uključen u posredovanje i tihu diplomaciju na najvišoj razini.

Banov pomoćnik za ljudskih prava kaže da će se u Ukrajini i dalje zauzimati za razmjenu podataka o nestalim osobama, registriranje svih zatočenih i pregovore o njihovu oslobađanju te najavljuje da će iduće izvješće UN-ove misije pokazati da su sukobima pogođeni svi stanovnici istoka zemlje, i Rusi i Ukrajinci i očekuje da će ono stvoriti pritisak da se izlaz iz krize nađe pregovorima.
‘U Donjecku vlada strah i bezakonje, pri čemu vrlo brzo raste klasični kriminalitet. Javne službe još funkcioniraju, ali prijeti im potpuni slom, što bi dovelo do egzodusa većih razmjera’, upozorio je Šimonović.

Washington će poduprijeti novog predsjednika

Sjedinjene Države će poduprijeti novog ukrajinskog predsjednika u njegovim naporima da izgradi ‘jedinstvenu’ Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak državni tajnik John Kerry pošto je izborno povjerenstvo proglasilo Petra Porošenka pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u nedjelju.

Washington će, rekao je Kerry, poduprijeti napore izabranog predsjednika i Ukrajinaca kako bi ‘uzeli sudbinu u svoje ruke u Ukrajini koja će biti jedinstvenija, sigurna, neovisna i napredna’.
‘SAD osuđuje i ne prihvaća rusku okupaciju i pokušaj pripojenja Krima te je odlučan u nakani da surađuje s Ukrajinom i s drugim zemljama radi pronalaženja mirnog rješenja sukoba’ na istoku zemlje koji kontroliraju proruski separatisti, dodao je šef američke diplomacije, ocijenivši da su nedjeljni izbori ‘pobjeda demokracije’.
Predsjednik Barack Obama u nedjelju je također pohvalio ‘odvažnost’ ukrajinskih birača koji su izašli na birališta na istoku Ukrajine ‘usprkos provokacijama i nasilju’.

Po riječima predsjednika ukrajinskog izbornog povjerenstva ‘ne treba raspisivati drugi krug’ predsjedničkih izbora. Prozapadni milijarder Petro Porošenko osvojio je naime 54 posto glasova i tako postao novi ukrajinski predsjednik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene