Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN upozorava

Šimonović: IS pokušava provesti genocid nad Jezidima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi smatraju da bi kampanje Islamske države protiv pripadnika manjinske zajednice Jezida, mogle biti pokušaj genocida.

"Činjenice ukazuju na to da akcije protiv Jezida mogu prerasti u pokušaj genocida", rekao je pomoćnik generalnog tajnika UN-a Ivan Šimonović, nakon povratka iz Iraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ziad Kharoufa DŽIHADISTIČKI "GOEBBELS" UBIJEN U ZRAČNOM UDARU Pravda udijeljena tvorcu zločinačke propagande Slika nije dostupna MOŽE TRAJATI TJEDNIMA POČELA BITKA KOJA BI MOGLA DOKRAJČITI ISIS Iračka vojska u velikoj ofenzivi na Mosul

Desetine tisuća Jezida, manjine koja uglavnom živi na sjeveru Iraka, raseljene su po toj regiji od početka džihadističke ofanzive, koja je počela prije četiri mjeseca. Tijekom ofanzive, Islamska država je na tisuće njih ubila, žive spalila ili prodala u roblje, smatrajući ih "vražjim poklonicima".

Džihadisti u ofenzivi: Ponovno napadaju Kobani i sjeverni Irak

Vođe Jezida i brojne organizacije za ljudska prava u kolovozu su upozorili da je ta mala zajednica suočena s genocidom, a i Washington je tu prijetnju naveo kao jedan od glavnih razloga za izvođenje zračnih udara na položaje Islamske države.

Prema konvenciji Ujedinjenih naroda iz 1948. godine, genocid je definiran kao namjera da se u potpunosti ili djelomično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili religijska grupa, podsjeća agencija AFP.

U konvenciji se navodi da to može biti učinjeno ubijanjem pripadnika grupe, izazivanjem teških fizičkih ili mentalnih ozljeda, kao i namjernim stvaranjem takvih uvjeta da se zajednica fizički uništi sprječavanjem rođenja djece ili nasilnim prebacivanjem djece u drugu zajednicu.

Šimonović je istaknuo da je Islamska država ucjenjivala Jezide da, ili pređu na islam, ili će biti ubijeni, što, kako je rekao, predstavlja namjeru da se uništi religijska skupina.

Tisuće Jezida su u kolovozu danima bile opkoljene na jednoj planini u planinskom vijencu Sindžar, dok su mnogi ubijeni, a sudbina stotina nestalih žena i djece i dalje je nepoznata. Jezidska vjera je jedinstveni spoj vjerovanja koja potječu iz nekoliko religija i obuhvaća obožavanje demonskog lika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene