Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više palače

Simbol Gadafijeve vladavine uskoro postaje zabavni park...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najpoznatijih simbola Gadafijeve vladavine uskoro će biti pretvoren u zabavni park. Teška mehanizacija već je počela uklanjati ruševine luksuzne palače Bab al-Aziziya.

Libijsko ministarstvo turizma objavilo je danas kako će nekadašnja najpoznatija rezidencija ubijenog Moamera Gadafija u središtu glavnog grada Tripolija biti pretvorena u zabavni park.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje sve lošije Libija dvije godine nakon pada Gadafija: Nitko ne slavi, zemljom vlada kaos Slika nije dostupna Ali Zeidan OTET PREMIJER!

Riječ je o luksuznoj, prostranoj i nekad dobro čuvanoj palači Bab al-Aziziya, u kojoj je Gadafi prije pada dočekao neke od prvih NATO-ovih zračnih napada.

>> Eksplozija blizu veleposlanstva Grčke u Tripoliju

'Počeli su radovi na raščišćavanju ruševina', rekla je ministrica turizma Ikram Basha Imam. 'Taj će prostor biti pretvoren u zelenu površinu i zabavni park koji će postati mjesto za razonodu libijskih obitelji', dodala je, a njezinu izjavu prenosi AFP.

Palača je 1986. postala jedan od glavnih simbola Gadafijeve vladavine. Te je godine Libija u jednoj berlinskoj diskoteci, popularnoj među američkim vojnicima, organizirala teroristički napad. Tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan u znak odmazde naredio je zračne napade na Tripoli, a jedna od meta bila je i Gadafijeva palača.

Ubijeni libijski vođa u posljednji je trenutak s obitelji pobjegao na sigurno, a po povratku je dao podići famozni kip pozlaćene ruke koja u šaci drži američki vojni avion. Pored tog kipa nerijetko je znao držati beskrajno duge govore, koje bi libijska državna televizija prenosila satima.

Kada je Libiju 2011. godine napao NATO, palača je pretrpjela teška oštećenja, a nakon Gadafijeva pada zaposjeli su je beskućnici.

Nove su libijske vlasti isprva ondje namjeravale sagraditi knjižnicu, kazalište i muzej posvećen svim žrtvama sukoba u blizini palače, no taj je plan u međuvremenu napušten, a za gradnju zabavnog parka ne samo da su već potpisani ugovori s izvođačima radova, nego je danas ondje viđena teška mehanizacija kako ubrzano uklanja sve znakove postojanja velikog Gadafijeva zdanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene