Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapreka za normalizaciju odnosa

Silajdžić: Salkićevo uhićenje predstavlja nasilje srbijanskog pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je da uhićenje pripadnika oružanih snaga BiH Mirsada Salkića, koji je tijekom rata u BiH bio pripadnik Armije BiH, predstavlja nastavak nasilja srbijanskog pravosuđa.

Salkića su u subotu na graničnome prijelazu kod Iloka između Hrvatske i Srbije uhitili pripadnici policije Srbije na temelju tjeralice koje su raspisale srbijanske vlasti, a o tome je tek u ponedjeljak izvješćeno veleposlanstvo BiH u Beogradu zbog čega je upućena prosvjedna nota. Bošnjački član državnoga vrha smatra da je Salkićevo uhićenje potpuno bespravno.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

'Radi se o nastavku nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima BiH a ovakvo ponašanje Srbije predstavlja ključnu zapreku za normalizaciju odnosa između dviju zemalja', navodi se u reagiranju Silajdžićeva ureda. Iz Silajdžićeva ureda je izražena zabrinutost što su srbijanske vlasti s dvodnevnim zakašnjenjem omogućili uhićenom Salkiću da uspostavi komunikaciju s konzularnim predstavnicima BiH, te zbog toga što je veleposlanstvo BiH u Beogradu tek u ponedjeljak obaviješteno o uhićenju.

Uputili prosvjednu notu

Zbog toga je veleposlanstvo BiH u Srbiji uputilo prosvjednu notu zbog 'grubih kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima'. Iako su mediji u BiH naveli kako je Salkić uhićen na temelju tjeralice koje su raspisale vlasti republike Hrvatske, iz Silajdžićeva su ureda naveli kako je protiv njega zagrebačko Vojno tužiteljstvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu 'krađu oružja i borbenih sredstava', odnosno 'osam pištolja i dviju automatskih pušaka.'

Tu optužnicu je reaktiviralo 2005. godine okružno tužiteljstvo u Beogradu i Salkić je uhićen po tjeralici koju su raspisale srbijanske vlasti na osnovi te optužnice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene