Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisustvovao pozivu na džihad

Silajdžić odobrava Gadafijev poziv na džihad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediji i političari iz Banje Luke oštro su se okomili na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića nakon njegovog posjeta Libiji.

Tamo je Silajdžić prisustvovao obilježavanju rođenja proroka Muhameda u gradu Bengaziju na kojem je Gadafi pozvao muslimane na džihad protiv Švicarske, uz objašnjenje da je to država nevjernika koja uništava džamije.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Gadafi: Krenimo u džihad protiv Švicarske!

Banjalučki mediji smatraju spornim to što se Silajdžić nije ogradio od te izjave. Zamjenica predsjedajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da šutnja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića o pozivu libijskog lidera Muamera el-Gadafija na džihad protiv Švicarske znači odobravanje, piše Dnevnik.ba.

'Šutnja je uvijek značila odobravanje, tako da i u ovom slučaju možemo razumjeti da su je oni koji su trebali prvi da osude takvu izjavu prešutjeli u nadi da će se to ubrzo stišati i zaboraviti', istaknula je Dušanka Majkić.

Potvrđeno da je Silajdžić prisustvovao svečanosti

U priopćenju iz Silajdžićevog ureda uopće se ne spominje bilo kakav incident. Potvrđeno je da je on u četvrtak prisustvovao obilježavanju rođendana Muhameda u gradu Bengaziju, na poziv lidera Libijske Arapske Džamahirije Muamera el-Gadafija. Silajdžić se ovom prilikom susreo s Gadafijem i premijerom El-Bagdadijem Ali el-Mahmudijem.

Navodi se da je Silajdžić tijekom posjeta Libiji izrazio zadovoljstvo razvojem ukupnih odnosa dviju zemalja te izrazio zahvalnost za povjerenje koje je ukazano bosanskohercegovačkim tvrtkama potpisivanjem ugovora u vrijednosti od više od milijardu konvertibilnih maraka tijekom posljednjih godinu dana. Posebno je istaknuta važnost resursa kojima raspolaže BiH, a s libijske strane izražena je spremnost investiranja u energetski sektor.

Podsjetimo, Gadafi je rekao da muslimani trebaju otići na aerodrome u islamskim zemljama i spriječiti slijetanje švicarskih aviona, da u lukama trebaju spriječiti pristajanje švicarskih brodova i da trebaju onemogućiti prodaju švicarske robe u radnjama. Gadafi je, očito ponukan aktualnom krizom u odnosima između dvije zemlje, na tom skupu pozvao na džihad protiv Švicarske: '

'Svaki musliman iz bilo koga dijela svijeta koji surađuje sa Švicarskom je otpadnik i protivnik Poslanika Muhameda, Boga i Kurana', rekao je Gadafi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene