Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na mjesto Steinmeiera

Sigmar Gabriel postao novi njemački ministar vanjskih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kadrovskih promjena na vrhu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova je došlo nakon odluke predsjednika SPD-a i vicekancelara Gabriela da se povuče s mjesta predsjednika stranke i socijaldemokratskog kandidata za kancelara na izborima krajem rujna.

Njemački predsjednik Joachim Gauck imenovao je u petak u svojoj berlinskoj rezidenciji, u nazočnosti kancelarke Angele Merkel, novog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, koji na tom mjestu zamjenjuje dosadašnjeg šefa diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera, dok na dosadašnju Gabrielovu dužnost ministra gospodarstva dolazi socijaldemokratska političarka Brigitte Zypries.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cifre od kojih se vrti u glavi Grlić Radman objavio podužu imovinsku karticu: "Kad više ne budem ministar kartica će biti puno manja" Slika nije dostupna POZNATI DIPLOMAT Budući ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman živio je u Švicarskoj, u Hrvatsku se vratio na nagovor Franje Tuđmana

"Ime Frank-Waltera Steinmeiera ostat će povezano s pojmom njemačke politike vanjskih poslova", rekao je Gauck prilikom imenovanja.

Socijaldemokrat Steinmeier trebao bi sredinom veljače biti izabran na dužnost predsjednika Njemačke, a na njegovo mjesto dolazi njegov stranački kolega Gabriel. Dosadašnju Gabrielovu poziciju na čelu ministarstva gospodarstva preuzela je socijaldemokratska političarka i dosadašnja državna tajnica Brigitte Zypries.

Do ovih kadrovskih promjena je došlo nakon odluke predsjednika SPD-a i vicekancelara Gabriela da se povuče s mjesta predsjednika stranke i socijaldemokratskog kandidata za kancelara na izborima krajem rujna.

Kandidat SPD-a za kancelara bit će dosadašnji predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji bi početkom ožujka trebao biti izabran za novog predsjednika stranke.

Prema ranijim planovima, Gabriel je trebao biti kandidat za kancelara, a Schulz ministar vanjskih poslova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene