Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđivanje prava i obaveza

ŠIFRIRANE TEKSTUALNE PORUKE Francuska i Njemačka traže od Europe da djeluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski i njemački ministar unutarnjih poslova zatražili su u utorak od Europske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na suradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u objema zemljama.

"Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Europska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obveze svih operatera (...), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega", rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Takav pravni akt omogućio bi "nametanje obveza operaterima koji ne žele surađivati, napose kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga", dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste džihadisti zbog njezine sigurnosti.

"Mora postojati mogućnost da se sve sustavnija komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (...) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi", dodao je Cazeneuve.

Francuski ministar je ipak napomenuo da, "kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika", šifriranje nikada nije "došlo u pitanje" s obzirom na to da "jamči sigurno komuniciranje".

U okviru njihove zajedničke "inicijative", dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za "sustavnu razmjenu europskih obavještajnih podataka" koje će sve zemlje članice "redovito aktualizirati".

Ministri su usto predložili i uvođenje elektroničkog sustava za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na europski teritorij, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Naposljetku, pozvali su na "jačanje kontrola na vanjskim granicama".

Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg summita 27 predsjednika europskih država i vlada 16. rujna u Bratislavi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene