447647
447647
447647
447647
447647

ŠIFRIRANE TEKSTUALNE PORUKE Francuska i Njemačka traže od Europe da djeluje

  • , 23.08.2016., 15:34
  • Autor:
  • komentara

Francuski i njemački ministar unutarnjih poslova zatražili su u utorak od Europske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na suradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u objema zemljama.

 
 
 
 
Bacanje mobitela u kantu za smeće (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Bacanje mobitela u kantu za smeće (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

"Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Europska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obveze svih operatera (...), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega", rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Takav pravni akt omogućio bi "nametanje obveza operaterima koji ne žele surađivati, napose kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga", dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste džihadisti zbog njezine sigurnosti.

"Mora postojati mogućnost da se sve sustavnija komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (...) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi", dodao je Cazeneuve.

Francuski ministar je ipak napomenuo da, "kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika", šifriranje nikada nije "došlo u pitanje" s obzirom na to da "jamči sigurno komuniciranje".

U okviru njihove zajedničke "inicijative", dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za "sustavnu razmjenu europskih obavještajnih podataka" koje će sve zemlje članice "redovito aktualizirati".

Ministri su usto predložili i uvođenje elektroničkog sustava za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na europski teritorij, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Naposljetku, pozvali su na "jačanje kontrola na vanjskim granicama".

Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg summita 27 predsjednika europskih država i vlada 16. rujna u Bratislavi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se