Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na marginama summita

Sudar titana: Šest stvari koje trebate znati uoči susreta zbog kojeg mnogi strepe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli svijet će u petak pratiti prvi formalni sastanak između Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Ovaj sastanak odvit će se na marginama summita G20 u Hamburgu i za sobom povlači niz pitanja, pogotovo rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore. U tekstu koji slijedi navedeno je šest točaka na koje vrijedi obratiti pozornost.

 

Hoće li Trump spomenuti američke izbore?

Pročitajte i ovo Vladimir Putin - 2 Obrnuta psihologija Rusija će odlučiti izbore u SAD-u? Putin začudio svojim izborom favorita: "On je stara škola" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Iako je Donald Trump doveo u pitanje zaključak američkih obavještajnih službi vezan u ruski utjecaj na američke izbore, Trumpovi pomoćnici nisu demantirali da postoji mogućnost da Trump spomene istragu koju trenutno provodi američki kongresni odbor i posebni odbor koji je imenovalo Američko državno odvjetništvo.

Trump je u nekoliko navrata implicirao da Rusija stoji iza hakera koji su navodno utjecali na izbore, ali je u četvrtak u Poljskoj rekao kako "nitko ne može biti siguran" što se stvarno dogodilo. Trump također Moskvu nikada nije otvoreno prozvao. Dodatni pritisak stvoren je jer Njemačka, Francuska i još nekoliko europskih vlada optužuju Rusiju za uplitanje u njihove izbore.

Hoće li Trump umanjiti sankcije?

Zbog Trumpova blagonaklona pogleda prema Vladimiru Putinu, zakonodavci obiju američkih stranaka zabrinuti su da bi Trump mogao pokušati umanjiti sankcije koje su Rusiji nametnute zbog njezina djelovanja u susjednoj Ukrajini. Usto, bivši američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine iz SAD-a je izbacio 35 ruskih diplomata zbog sumnje da su ruski špijuni.

Iako su mnogi novinari pisali da Trumpov tim istražuje metode pomoću kojih bi umanjila sankcije, Trump je tijekom svog govora u Poljskoj odao da toj opciji nije sklon: "Potičemo Rusiju da prestane sa svojim destabilizacijskom aktivnostima u Ukrajini i na drugim mjestima te da prestane podupirati neprijateljske režime poput Irana i Sirije."

Kakav je plan za Siriju?

Rusko upletanje u građanski rat u Siriji i potpora koju pruža sirijskom predsjednik Bašaru al Asadu, izazvalo je nesuglasice između SAD-a i Rusije. Dužnosnici SAD-a kritizirali su Rusiju zbog neuspjeha da zaustavi korištenje kemijskog oružja sirijskim vlastima. Putin je SAD kritizirao zbog rušenja sirijskog aviona.

Iako se obje države bore s Islamskom državom, neki dužnosnici SAD-a tvrde da Rusija, pod krinkom borbe protiv terorizma, želi pobijediti Asadove protivnike, stoji u članku USA Today.

Hoće li razgovarati o Sjevernoj Koreji?

Rusija je u UN-u blokirala američku mjeru koja je pozivala na "značajne mjere" kojima bi se odgovorilo na sjevernokorejsko testiranje interkontinentalnog balističkog projektila. Istovremeno, Trump je pooštrio stav o Sjevernoj Koreji. U četvrtak je odgovorio na test rekavši: "Razmišljamo o ozbiljnim stvarima."

Trump također želi pritisnuti Kinu kako bi djelovala protiv Sjeverne Koreje. Međutim, Rusija i Kina veliki su trgovački partneri, zbog čega bi ta tema mogla biti još jedan kamen spoticanja.

Hoće li se nastaviti nesuglasice s NATO savezom?

Putin je kritizirao ekspanziju NATO saveza u države koje graniče s Rusijom. NATO je odgovorio rekavši da Putin upletanjem u izbore susjednih država namjerava destabilizirati regiju. Međutim, članice NATO saveza ne mogu biti potpuno sigurne i u zaštitu Amerike, pošto je Trump prije nekoliko tjedana odbio eksplicitno prihvatiti Članak 5 koji se tiče međusobne zaštite. To se promijenilo tijekom govora u četvrtak, ali je ponovno rekao da članice NATO-a moraju plaćati članarinu.

Kakav će biti govor tijela?

Trump je bio prozivan nakon što su fotografije objavljene u svibnju otkrile da se smijao i šalio s ruskim diplomatima. Hoće li se on i Putin složiti ili će biti očitih tenzija? Kako će se rukovati? To su samo neka pitanja na koja ćemo uskoro dobiti odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene