Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međusobna optuživanja

''Ton kojim razgovaraju Istok i Zapad sve je oštriji''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je na konferenciji OESS-a u Njemačkoj odbacio "mit o ruskoj prijetnji" i optužio zapadne sile za destabilizaciju Europe.

Pozvao je sve strane da "uzmu kartu kontinenta i zajedno pogledaju gdje se što nalazi i što kome pripada", misleći na širenje NATO-a u istočnoj Europi od Hladnog rata, koje Moskva smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

"Sigurni smo da bi to uvjerljivo srušilo mit o ruskoj prijetnji i pokazalo odakle dolaze pravi rizici", istaknuo je Lavrov na godišnjem ministarskom sastanku OESS-a u Hamburgu.

"Euforija na Zapadu nakon kraja Hladnog rata nije vodila stvaranju sigurnosne arhitekture za sve u euro-atlanskom prostoru", rekao je dodajući da je "odluka donesena samo za one okupljene oko NATO-a".

Lavrov je ocijenio da su zapadne vojne intervencije u Iraku i Libiji destabilizirale regiju i izazvale masovne migracije, do mjere koja prijeti sigurnosti Europe.

"Moramo iskreno razgovarati o uzrocima migrantske krize u Europi koja je rezultat lošeg uplitanja u unutarnje stvari zemalja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike, što je dovelo do kaosa i terorizma", istaknuo je Lavrov.

Njemačka, koja trenutno predsjeda OESS-om, upozorila je na dramatično pogoršanje odnosa unutar te organizacije.

"Stupovi OESS-a se urušavaju, ton kojim razgovaraju Istok i Zapad sve je oštriji", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Pozvao je na "zajedničke odgovore novim globalnim izazovima terorizma, ekstremizma i cyber napada".

"Najviše od svega, moramo ponovno izgraditi povjerenje tamo gdje smo ga izgubili", istaknuo je Steinmeier. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene