Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni tužitelj o Ratku Mladiću

Brammertz: Nećemo proširiti optužnicu na Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u Den Haagu da njegov ured ne namjerava proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji.

'Moj ured nema takvu namjeru', odgovorio je Brammertz na novinarsko pitanje namjerava li proširiti optužnicu za njegovu odgovornost za zločine u Hrvatskoj, posebice za pokolj u Škabrnji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodan zločin u selu Bišini Tužiteljstvo podnijelo treću izmjenu Mladićeve optužnice Slika nije dostupna Prvi put nakon uhićenja Mladića i Hadžića Brammertz danas daje ocjenu Srbiji

'Mladić je u pritvoru međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Bježao je 16 godina od pravde, sada mora odgovarati za ozbiljne zločine za koje je optužen. Hvala vlastima Nizozemske na odličnom radu, i Mladiće će se u petak u 10 sati pojavit se pred sudom. Prebacivanje Mladića na sud je značajno na više razina, približava nas kraju mandata, da privedemo licu pravde najodgovornije za teške zločine. Kao rezultat, danas je jedan od 161 optuženika na slobodi', naglasio je Brammertz.

Kazao je kako će suđenje Mladiću biti više od statistike. 'Bio je najviši vojni časnik za vrijeme ratova u BIH. On je optužen za odgovornost koju su on i njegove snage odigrali u nasilnim vojnim kampanjama koje su potresale BiH 90-ih godina. Njegovi zločini su slomili zajednicu i razderali Bosnu. Njegovo uhićenje pokazuje da nitko ne može računati da neće biti kažnjen. Ovaj transfer je najznačajniji i 16 godina je dugo vremena za čekanje pravde i znati da netko odgovoran hoda slobodan. Žrtvama je bilo teško, bez njihove potpore ne bi postigli ništa', kazao je Brammertz.

Hvala Tadiću i Srbiji!

'Sve smo više kritizirali neuspješne poteze Srbije da uhiti Mladića, danas nam je drago potvrditi uspjeh Srbije u uhićenju Mladića. Zahvaljujemo Tadiću i članovima vijeća sigurnosti i timu koji je uhitio Mladića. Tražimo od srpskih vlasti da nastavi s poboljšanjima koji su doveli do uhićenja Mladića i želimo da se uhiti i Hadžić bez odlaganja', kazao je ističući kako je značajnu ulogu odigrala međunarodna zajednica kojoj se također zahvalio.

Na upit hoće li Mladić podnijeti suđenje i što ako, kao i Milošević umre, Brammertz je kazao kako želi najbolje moguće suđenje pod najboljim uvjetima i okolnostima. 'Zabrinuti smo za njegovo zdravlje, al sud ozbiljno shvaća ova pitanja i Ratko Mladić imat će svu potrebnu liječničku pomoć, istaknuo je Brammertz napomenuvši kako suđenja dugo traju iz razloga što je opseg počinjenih zločina velik i važan. ' Skratili smo proceduru koristeći više pisanih dokaza nego prije i imamo suđenje koje se može obaviti u razumnom roku', kazao je.

'Bio je najmoćnija ličnost u ratu'

U našim rukama leži odgovornost, ne sumnjamo da će suđenje biti pravično i da će se poštivati prava. Mi ćemo podastrijeti dokaze koji će pokazati njegovu odgovornost i zločine koje su pretrpjele žrtve 'Napomenuo je kako je sudsko gonjenje Mladića jako važno zbog njegova položaja i moći tijekom rata i opsežnosti strahota koji su počinjeni. 'Bio je najsnažnija i najmoćnija ličnost tijekom rata i njegovi zločini su šokirali javnost. Optužen je za genocid, zločine protiv čovječanstva i ratne zločine kao i za kampanje etničkog čišćenja koje su poharale muslimane i Hrvate. Dovele su do smrti, razaranja, raseljenja čitavih zajednica, kampanja snajperskih napada u Sarajevu, ubijanja preko 7 tisuća muslimana, muškaraca i dječaka u Srebrenici, kao i uzimanje talaca. Danas smo predali proširenu optužnicu protiv Mladića kako bi bili sigurni u najnovija dostignuća suda. U našim rukama leži odgovornost, ne sumnjamo da će suđenje biti pravično i da će se poštivati prava. Mi ćemo podastrijeti dokaze koji će pokazati njegovu odgovornost i zločine koje su pretrpjele žrtve. Mnogi kažu da ovo uhićenje zatvara poglavlje u međunarodnoj pravdi, no, utvrđivanje njegove odgovornosti tek je započelo. Žrtve mnogih zločina počinjenih u ovom ratu još čekaju pravdu i uspjeh suda bit će mjeren uspjehom sudskih vlasti u zemljama bivše Jugoslavije i njegov rad zaslužuje našu potporu', zaključio je.

Glavni Haški tužitelj održao je novinsku konferenciju oko uhićenja Ratka Mladića. Podsjećamo, Mladić je jučer iz Beograda doveden u Haag, a suci Haškog suda odlučili su da će saslušanje optužnice biti u petak u 10 sati.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene