Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrađen u Firenci

Senzacionalno otkriće: Pronađen najstariji globus s prikazom Novog svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosad se vjerovalo da je najstariji postojeći globus koji prikazuje Novi svijet Lenox iz 1510. godine, no upravo je objavljeno da je pronađen još stariji prikaz Zemlje poznate u doba nakon otkrića novih kontinenata.

Društvo kartografa iz Washingtona objavilo je da je otkriven najstariji poznati globus koji, uz ostatak tada poznatog svijeta, prikazuje i Novi svijet, odnosno Sjevernu i Južnu Ameriku.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Izrađen je 1504. godine u Firenci na ljuskama dvaju nojevih jaja, a velik je poput dviju teniskih loptica. Autor je nepoznat, ali čini se da je radio pod utjecajem radionice Leonarda da Vincija.

>> Mjesec dobio svoj prvi najpotpuniji globus!

Prikaz Novog svijeta temelji se na tadašnjim spoznajama slavnih istraživača poput Kristofora Kolumba i Ameriga Vespuccija.

Tako je Sjeverna Amerika prikazana kao više raštrkanih otoka, a na globusu se nalaze i Južna Amerika te po prvi put u poznatoj povijesti i Japan, Brazil te Saudijska Arabija. Na jugoistočnom dijelu Azije stoji latinska fraza 'HIC SVNT DRACONES', odnosno 'Ovdje su zmajevi'.

Kartografsko društvo iz američkog glavnog grada u posjed globusa došlo je lani, kupivši ga na Londonskom sajmu karata od osobe koja je tvrdila da je desetljećima bio dijelom 'važne europske kolekcije'.

'Kada sam čuo za ovaj globus, isprva sam bio jako skeptičan', rekao je belgijski kolekcionar te istraživač starih karata i globusa Stefaan Missinne. 'Nitko nije čuo za njega, a otkrića ovakvog tipa su iznimno rijetka. S uzbuđenjem sam ga proučavao i što je više vrijeme odmicalo to je bilo jasnije da imamo kapitalca', dodao je.

Upravo je Missinne objavio detaljan opis prastarog globusa u najnovijem izdanju stručnog kartografskog časopisa 'The Portolan'.

Dosad se kao najstariji poznati globus s prikazom Novog svijeta smatralo bakreni globus Lenox iz 1510. godine, koji se trenutno nalazi u depou njujorške javne knjižnice. Prema Missinneu, čini se da je na Lenoxu prikaz svijeta većim dijelom zapravo kopiran s novootkrivenog globusa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene