Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senat izglasao povjerenje Prodiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska vlada lijevog centra predsjednika Romana Prodija dobila je u srijedu navečer povjerenje u Senatu nakon što je vlada u tom istom parlamentarnom domu 21. veljače pala na ispitu iz vanjske politike.

Prodijeva vlada dobila je povjerenje sa 162 glasa , dovoljno je
bilo 160, a 157 članova Senata bilo je protiv.

Pročitajte i ovo Ilustracija U SAD-U Izbjegnuta blokada Vlade: ''Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje...'' Ilustracija Važna odluka Senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini i Izraelu, a glavna je tema bio i Trump

Prodijevu vladu vratio je pred Parlament predsjednik republike Giorgio Napolitano pošto su mu tijekom konzultacija stranke lijevog centra iznijele kako imaju dovoljan broj glasova za dobivanje povjerenja.

Vlada lijevog centra pala je 21. veljače u Senatu na pitanju
vanjske politike, posebice glede nastavka mirovne vojne misije u Afganistanu i dopuštanja Amerikancima proširenje njihove baze u Vicenzi. Tada je Prodi podnio ostavku Napolitanu koji ju je primio s rezervom i otvorio konzultacije. Poslije dva dana Napolitano je ostavku odbio i Prodija vratio na novi ispit u Parlament.

"Spreman sam za novi pokret", rekao je premijer Prodi u srijedu u palači Madama, sjedištu Senata i iznio 12 točaka programa koje su prihvatile sve stranke njegove koalicije.

Među prioritetima naznačio je izbornu reformu, ali je odbacio bilo kakvo osnivanje dvodomnog povjerenstva za izmjenu izbornog zakona. Program Prodijeve vlade predviđa davanje olakšica obitelji, poticanje gospodarstva, zaštitu okoliša, razvitak infrastrukture a na međunarodnoj pozornici predviđena je nazočnost u Afganistanu i drugim mirovnim misijama.

Čelnik oporbene koalicije desnog centra Silvio Berlusconi
prognozira da vlada neće dugo trajati i da će se zbog unutarnjeg nesuglasja naći u teškoćama kada će za koji dan glasovati o produžetku financiranja vojne misije u Afganistanu.

Radikalna ljevica unutar Prodijeve koalicije najavljuje da će glasovati protiv financiranja vojne misije u Afganistanu, što znaći da bi Prodi ponovno mogao pasti a to bi značio kraj njegove vlade i vjerojatno pripremu za prijevremene izbore.

Sada se glasovanje o povjerenju vladi seli u Zastupnički dom, ali tu stranke lijevog centra imaju sigurnu većinu, pa će u petak glasovanje biti zapravo formalno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene