Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina 2030.

Šef ESA-e: Pronašli smo najbolju zamjenu za ISS - selo na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ako netko iznese bolju ideju, ok...Ali zasad na stolu nema boljeg prijedloga", rekao je Jan Woerner, šef ESA-e.

Zvuči li selo na Mjesecu kao znanstvena fantastika? Ono bi moglo postati stvarnost do 2030. ako se pita šefa Europske svemirske agencije (ESA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajne Sunčevog sustava VELIKI MISTERIJ CERESA 'Bilo bi lijepo ovdje sletjeti, zar ne?' Slika nije dostupna Konačna granica Početak nove ere u istraživanju svemira!

Jan Woerner iznio je svoju viziju kako Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zamijeniti lunarnim "selom" s nastambama koje iz Mjeseceve prašine izrađuju roboti i 3D printeri.

"Razmišljao sam o tome koji bi projekt mogao zamijeniti ISS. Smatram da bi selo na Mjesecu bilo idealni nasljednik ISS-a za svemirska istraživanja", rekao je Woerner u Parizu.

On je misiju na Mjesec označio prioritetom kada je u lipnju prošle godine preuzeo agenciju, rekavši da bi to bio ključan korak prema eventualnom slanju ljudi na Mars.

Više država i kompanija, kao što su ESA, NASA, Rusija i Kina, moglo bi sudjelovati u tom projektu, dajući tehnologiju i astronaute koji bi pomogli u pripremi misije na Mars i nastavili znanstvena istraživanja koja se sada provode na ISS-u.

"Ako netko iznese bolju ideju, ok...Ali zasad na stolu nema boljeg prijedloga", rekao je.

SAD je rekao da bi ISS trebao biti u funkciji do 2024., četiri godine dulje nego što se mislilo.

No, Rusija je najavila da bi mogla osnovati vlastitu orbitalnu postaju, a neke europske zemlje i članice ESA-e izrazile su sumnju da bi se još četiri godine ISS-a isplatile. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene