Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu izvukli pouku

Seizmolozi upozoravaju Japan da ne uključuje nuklearnu elektranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ugledna seizmologa ustvrdila su kako se Japan ne obazire na pouke prošlogodišnje nuklearne katastrofe u Fukushimi.

Japan je potvrdio da će se ponovno pokrenuti dva reaktora u nuklearnoj elektrani Kansai Electric Power Ohi sjevernozapadno od Tokija, unatoč snažnom protivljenju javnosti.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

>> Japan: Peticiju protiv nuklearne energije potpisalo već 7,23 milijuna ljudi

To će biti prvo puštanje u rad reaktora nakon što je rad svih reaktora bio obustavljen kao posljedica snažnog potresa i tsunamija u ožujku 2011., koji su prouzročili najtežu nuklearnu krizu od tragedije u ukrajinskome Černobilu 1986. godine.

Seizmički modeli japanskog nuklearnog regulatora nisu uzeli u obzir aktivne procjepe u blizini elektrane, izjavio je novinarima seizmolog sa sveučilišta u Kobeu Katsuhiko Ishibashi.

'Testovi opterećenja i nove sigurnosne smjernice za ponovno pokretanje nuklearnih elektrana dopuštaju mogućnost incidenata na elektranama', pojasnio je Ishibashi. 'Umjesto da postrože mjerila, kreće se korak unatrag u sigurnosnim mjerilima'.

'Stručnjaci koji nadziru japansku nuklearnu industriju podcijenili su opasnost od potresa', izjavio je na istoj tiskovnoj konferenciji Mitsuhisa Watanabe, profesor tektonske geomorfologije na tokijskome sveučilištu.

'Vještačenje i neutralnost stručnjaka koji savjetuju Japansku agenciju za sigurnost nuklearne industrije vrlo su upitni', ustvrdio je Watanabe. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene