Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nadzirani svjedok'

Šefica MMF-a Lagarde izbjegla službenu istragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski suci odlučili su u petak da neće podvrgnuti ravnateljicu MMF-a Christine Lagarde službenoj istraži o njezinoj ulozi u arbitražnoj isplati 285 milijuna eura pristaši bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Umjesto toga Lagarde je dobila status "nadziranog svjedoka" nakon dva puna dana ispitivanja o njezinoj odluci iz 2008. kao ministrice financija da se arbitražom dokonča pravna bitka između države i poslovnog čovjeka Bernarda Tapiea.

Ova odluka rješava veliki problem za Lagarde, u ovom trenutku jedinog predstavnika Francuske na čelnom mjestu neke međunarodne institucije, kao i za Međunarodni monetarni fond za kojeg bi službena istraga nad njom bila veoma neugodna.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

>> Šefica MMF-a na sudu zbog sporne isplate od 400 milijuna eura

Izlazeći iz pariškog suda u petak navečer Lagarde je pročitala priopćenje u kojem tvrdi kako nije djelovala protiv javnog interesa. "Moja objašnjenja odgovorila su na pitanja o odlukama koje sam donijela u to vrijeme", rekla je novinarima. "Moj status kao nadziranog svjedoka za mene nije iznenađenje jer sam uvijek djelovala u interesu države i prema zakonu". "Sada je vrijeme da se vratim na posao u Washington, a dakako da ću informirati moj odbor", dodala je.

Status nadziranog svjedoka znači da će Lagarde u budućim saslušanjima odgovarati na pitanja kao svjedok uz kojeg će biti odvjetnik. To je mnogo manje ozbiljno nego biti pod formalnom istragom koja bi upućivala na ozbiljne ili dosljedne dokaze koji pokazuju da je vjerojatno povezana s kaznenim djelom.

Slučaj u koji je Lagarde upetljana počinje 1993. kada je Tapie, često kontroverzna osoba u francuskom poslovnom svijetu i sportu, tužio državu tražeći naknadu nakon što je tada državnoj banci Credit Lyonnes prodao svoj udio u tvrtci za proizvodnju sportske opreme Adidas.

Takođe nekadašnji socijalistički ministar koji je kasnije podržao konzervativca Sarkozyja, Tapie je rekao kako ga je banka prevarila nakon što je ponovno prodala taj udio za mnogo veći iznos.

Lagarde nije bila optužena da je imala financijske koristi iz isplate i nijekala je da je učinila nešto pogrešno odlučivši se za arbitražu koja je obogatila Tapiea. Skupa s kamatama arbitražno mu je dodijeljeno 403 milijuna eura.

Sud specijaliziran za slučajeve koji uključuju ministre ipak ju je ispitivao zbog sudioništva u zloporabi sredstava jer nije poslušala svoje savjetnike nego se odlučila za arbitražu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene