Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erdoğanova blokada

Jedna zapreka manje na putu Švedske u NATO: Stoltenberg objavio da je ta zemlja ispunila zahtjeve Turske

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Švedska je ispunila zahtjeve Turske da se pridruži NATO-u, rekao je u nedjelju glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoğanom u Istanbulu.

Jens Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za tjedan dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu nakon desetljeća neutralnosti.

Finska je primljena kao 31. članica u travnju ove godine nakon što su sve članice NATO-a ratificirale njezin zahtjev, ali Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati švedski.

Pročitajte i ovo Ilustracija nakon Finske "I dalje ćemo se truditi kako bismo to postigli prije ljeta": Švedska uskoro u NATO paktu?

Turska svoju blokadu opravdava činjenicom da Švedska ne djeluje protiv terorističkih organizacija, a posebno svojim odbijanjem da izruči ljude koje Ankara smatra teroristima.

Novi antiteroristički zakoni stupili su na snagu u Švedskoj u četvrtak, čime je zabranjeno sudjelovanje, financiranje ili na bilo koji drugi način podržavanje terorističke organizacije.

Čelnici NATO-a održat će godišnji samit u Vilniusu u srpnju.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan Novi/stari VIDEO Turski predsjednik Erdoğan prisegnuo za novi petogodišnji mandat

Recep Tayyip Erdoğan je osigurao novi predsjednički mandat u drugom krugu izbora prije tjedan dana.

Stoltenberg je u subotu bio nazočan prisezi u Ankari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene