Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Šef Mi5: Nismo odobravali mučenja u Guantanamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef britanske kontraobavještajne službe MI5 u petak je zanijekao da je agencija prešutno odobravala mučenje britanskog državljanina zatočenog u američkom zatvoru u Guantanamu, tvrdeći da se radi o 'propagandi u svrhu potkopavanja volje i sposobnosti suočavanja s neprijateljem', javljaju u petak agencije.

U razgovoru za Daily Telegraph, kako prenosi Reuters, Jonathan Evans je ocijenio da kritike na račun MI5 idu na ruke britanskim neprijateljima, koji se više ne koriste samo bombama i mecima, već i propagandom. Evans je svojim izjavama, podsjeća AFP, odgovorio na zaključke prizivnog suda u Londonu da su bivšeg zatočenika Guantanama Binyama Mohameda, uz znanje britanskih vlasti, američki obavještajci podvrgavali mučenju, i odluku da se objave američki obavještajni podaci vezani uz navode o 'okrutnom i nečovječnom postupanju u koji je bila uključena CIA'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nisam krao' Bivši agent MI6 priznao odavanje državne tajne Slika nije dostupna Tko štiti najviše dužnosnike? Kako je zapravo čuvati premijerku ili predsjednika?

Mohamed je 2002. uhićen u Pakistanu zbog navodnih veza s Al-Kaidom. Tvrdi da je odmah bio podvrgnut mučenju i to u nazočnosti britanskih obavještajaca. Prvo je prebačen u Maroko, gdje je bio utamničen i mučen tijekom 18 mjeseci, a potom u Guantanamo, gdje je bio zatočen više od četiri godine. Utamničen i vezan lancima, često je mučen lišavanjem spavanja, a redovito mu se prijetilo da će 'nestati'. Protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Pušten je u veljači 2009. i vraćen u Veliku Britaniju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene