Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na sirijsku bazu

Šef američke diplomacije: Prvi prioritet je poraz ISIS-a, Rusi nikada nisu bili meta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Prvi prioritet SAD-a u Siriji je poraz Islamske države" i to prije stabiliziranja zemlje, istaknuo je u subotu američki državni tajnik Rex Tillerson a američka veleposlanica pri UN-a Nikki Haley kazala je kako je promjena režima u toj zemlji također jedan od prioriteta.

Svladavanje IS-a i iskorjenjivanje njegova samoprozvanog 'kalifata' uklonilo bi prijetnju ne samo za SAD nego i "za stabilnost cijele regije", izjavio je šef američke diplomacije u okviru emisije "Face the nation" na tv postaji CBS, po isječku iz tog intervjua otkrivenom u subotu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

"Važno je da naši prioriteti ostanu jasni. A mi smatramo da je prvi prioritet poraz IS-a", kazao je Tillerson u tom isječku objavljenom uoči integralnog emitiranja intervjua u nedjelju.

"Jednom kad se prijetnja IS-a smanji ili čak ukloni, mislim da ćemo tada moći skrenuti pozornost izravno na stabiliziranje situacije u Siriji", kazao je on izrazivši "uvjerenje da će se moći spriječiti nastavak građanskog rata u zemlji i dovesti različite strane za pregovarački stol kako bi se započeo proces političkih rasprava".

Na tu temu je šef američke diplomacije istaknuo da će takve rasprave zahtijevati sudjelovanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegovih saveznika.

"Nadamo se da će Rusija odabrati konstruktivnu ulogu podržavajući prekid vatre putem vlastitih pregovora u Astani ali i Ženevi", u okviru pregovora vođenih pod pokroviteljstvom UN-a. "Ako uspijemo provesti prekid vatre u zonama stabiliziranja u Siriji, nadamo se da ćemo imati uvjete nužne za pokretanje korisnog političkog dijaloga".

Tillerson je naglasio kako se ne boji ruske odmazde nakon američkog napada na sirijsku bazu. "Rusi nisu bili cilj tog napada. Radilo se o preciznom udaru kao odgovoru na kemijski napad. Rusija nikad nije bila meta", istaknuo je on.

Haley je pojasnila u intervjuu za CNN kako su poraz Islamske države, smanjivanje iranskog utjecaja u Siriji i smjena Asadova režima prioriteti.

"Ne vidimo mir u Siriji s Asadom na vlasti", kazala je Haley. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene