449703
449703
449703
449703
449703

NE ODUSTAJU S PRIJETNJAMA '11. rujna ponovit ćemo više tisuća puta'

Šef al Kaide, Ayman al-Zawahiri je u video-snimci objavljenoj prigodom 15. obljetnice terorističkih napada zaprijetio Sjedinjenim Državama da će više tisuća puta ponoviti napade od 11. rujna.

 
 
 
 
Šef Al Kaide, Ayman al-Zawahiri (Foto: AFP)
Šef Al Kaide, Ayman al-Zawahiri (Foto: AFP)

"Napadi 11. rujna su rezultat vaših zločina protiv nas", rekao je Ayman al-Zawahiri u video-snimci koju su džihadisti objavili na internetu. "Ukoliko se ti zločini nastave, 11. rujna će se ponoviti tisućama puta".

Jednaestog rujna 2001. dva zrakoplova su oteta i zabijena su u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku kada je poginulo 2753 osoba. Istog dana treći zrakoplov je pao u Pennsylvaniji a još jedan je srušen na zgradu Pentagona u predgrađu Washingtona. U video-snimci Zawahiri govori o politici Sjedinjenih Država prema arapskim i muslimanskim zemljama i kritizira američku okupaciju u tim zemljama i američku podršku zločinačkim i korumpiranim vladama.

Ove prijetnje stižu u trenutku kada američki dužnosnici govore da su se Sjedinjene Države naučile zaštiti od sofisticiranih džihadističkih napada ali ostaju ranjive na operacije lokalnih ekstremista.

Nakon 11. rujna su Sjedinjene Države usmjerile protuterorističku borbu protiv al Qaede i afganistanskih talibana, a danas ju prvenstveno usmjeravaju na džihadističku skupinu Islamska država ( IS), velikog suparnika al Qaede.

Borci IS su pokazali sposobnosti planiranja napada u Europi i SAD-u, koje izvode unutrašnji ekstremisti, često državljani napadnute zemlje. Zawahiri je također pozvao džihadiste da se ujedine i američke crnce da se preobrate na islam. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se